Zdrava komunikacija je preduslov za kvalitetan partnerski odnos, ali u praksi mnogi parovi, čak i oni najstabilniji ulaze u konflikt zonu. Svađe između partnera su česte, a da li iz njih učimo, kakve emocije manifestujemo, šta razmenjujemo - sve to odlučuje da li će one postati okidač za pogoršanje odnosa ili stepenik ka razvoju. Jedna od čestih neprijatnih situacija sa kojom se susrećemo u svađi jeste vikanje. Šta da uradite kada partner počne da viče?

"Pored svega prijatnog, neizbežan deo partnerskog odnosa su i sukobi, nesporazumi i reči ili postupci voljene osobe, koji mogu izazvati osećaj bola, straha, anksioznosti...", kaže Javor Škerlj Vogelnik, međunarodni sertifikovani trener nenasilne komunikacije.

Šta možemo da uradimo kada partner viče na nas?

Važna stvar u partnerskoj dinamici, pored međusobne povezanosti, podrške i ljubavi, jeste postavljanje granica i kontakt sa sopstvenim centrom, kao i aktivno preuzimanje odgovornosti za sopstvena osećanja i iskustva u našim telima.

Tek kada prerastemo u činjenicu da smo sami odgovorni za energetski naboj osećanja koja se pokreću u našim telima, možemo početi da učimo transformaciju i alhemiju takvih osećanja. Na ovaj način takođe ubiramo više sopstvene moći, koju onda možemo svesnije usmeriti u zajedničko stvaranje odnosa kakav želimo. Takođe, možemo da izađemo iz začaranog kruga "drame" gde jedni druge okrivljujemo i optužujemo i da ovakav začarani krug transformišemo u krug isceljenja i osnaživanja i sebe i partnera, piše Sensa.si.

Voljena osoba sa kojom biramo da provodimo vreme nikada ne može biti odgovorna ili "kriva" za to kako se mi sami osećamo. Naša dobrobit i briga o našim potrebama su naša lična odgovornost, a naša je i odgovornost da možemo jasno da artikulišemo svoje potrebe i da ih komuniciramo sa našim partnerom i podržimo ih konkretnim izvodljivim zahtevima i sugestijama.

Isto važi i za činjenicu da mi sami nismo i ne možemo biti odgovorni za to kako se naš partner oseća. Naravno, imamo uticaj jedni na druge i možemo u velikoj meri da podržavamo jedni druge i doprinosimo lepoti života i ličnom rastu, ili možemo da otežavamo život jedni drugima.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Poklon za ljubavnicu TikTok/shannonhillnews