U svakom ljubavnom odnosu, bilo da je reč o vezi, braku ili zajedničkom životu, sasvim je normalno ponekad imati različita mišljenja i nesuglasice. Međutim, kada se situacija pretvori u svađu i emocije postanu uzavrele, važno je da pažljivo birate reči i ne povrdite jedno drugo. Svaka svađa može učiniti da se vratite nekoliko koraka unazad u odnosu, a možda čak i da produbite problem.

Mnogi parovi u svađi prave glavnu grešku, a to su uvrede. Svaka loša i nepromišljena reč može biti mač koji će pogoditi partnera pravo u srce. Iako danima ljutnja prođe, rane ostaju. Još jedna greška jeste izbegavanje svađe tako što potiskujete emocije, ono što vam smeta ili gurate probleme pod tepih. Kada se ovo sve taloži u vama , u jednom treutku može samo eskalirati i napraviti još više nevolja.

Zdrava, mirna i iskrena komunikacija je potrebna za svaki kvalitetan odnos. Ali, kada se sukob mišljenja ipak pretvori u svađu, važno je da izbegnete zamke koje mogu dodatno ugroziti, pa čak i uništiti odnos. Pitali smo DraganuPenco diplomiranog psihologa, terapeuta za parove i autorku Yotube Kanala "Veze i one bezveze", koje 3 stvari nikada ne treba da radimo tokom svađe sa partnerom?

"1. Ne izvlačiti stvari iz prošlosti: “Ti si pre dve godine…” Kontrolisati se i svađati samo na temu koja je ispred nas.

2. Ne slušati sebe, nego pažljivo šta partner govori. Pitati ga da li ste ga dobro razumeli i pokušati mu objasniti svoj ugao tako da on razume vas.

3. Ne produbljivati razlog svađe u dubine i širine, nego pitati: šta ja mogu da uradimo ovog momenta da popravim stvari? Molim te daj mi neki konstruktivan, ali suvisao predlog.

4. Bonus: Ne svađati se kao da želite da uništite odnos, nego se svađati kao da želite da ga popravite. "

Dragana Penco je diplomirani psiholog - savetnik sa diplomom Londonskog instituta. Na njenom Yotube kanalu "Veze i one bezveze" možete pronaći brojne korisne i praktične psihološke savete koji pomažu da unapredite ljubavni život, rešite određene probleme u odnosu i kreirate kvalitetnu i zdravu vezu. Dragana je i REBT terapeut, KBT terapeut, obučena za terapiju parova i seksualnu terapiju. Trenutno je usred pisanja diplomske teze za dobijanja zvanja psihologa terapeuta na univerzitetu u Bolonji i pod supervizijom. Suvlasnik je "Centra za veze i odnose Penco".

Dragana Penco psiholog savetnik
Privatna arhiva 

Izvor: Sensa