U svakom odnosu, posebno u romantičnoj vezi, zdrava komunikacija je potreba i preduslov da odnos opstane i razvija se. Ipak, postoje trenuci kada partner ne zna kako da iskaže svoje emocije. To svakako ne znači da treba da čitamo misli, niti da pokušavamo da udovoljimo nekome, već zapravo da se partneri jedni prema drugima ponašaju onako kako sami žele da se partner ophodi prema njima. Kada postoji ta uzjamna razmena emocija, potreba i posvećenosti, svaka veza psotaje kvalitetnija.

Ponekad zaboravimo na te osnove emocionalne podrške koje su izuzetno važne, a evo kojih 8 stvari partner potajno očekuje da uradite:

  1. Reči podrške i uvažavanja: Svako ceni priznanje i pohvalu za svoj trud, poput komplimenat ili izraza zahvalnosti. Ovi mali gestovi mogu mnogo doprineti da se partner oseća cenjenim i voljenim.
  2. Snažan osećaj poverenja: Poverenje je osnova svake zdrave veze. Svako želi partnera kojem može da veruje, kako u svojim postupcima, tako i u namerama. Mogućnost da se oslonite jedni na druge je ključna za održavanje jake i stabilne veze.
  3. Ohrabrenje i motivacija: Život može biti izazovan, a imati partnera koji vas podržava i ohrabruje u teškim trenucima je neprocenjivo. Nekoga ko može da inspiriše i motiviše da partner bude najbolja verzija sebe, pomažući im da prevaziđu prepreke i postignu svoje ciljeve.
  4. Osećaj nezavisnosti: Iako je blizak odnos sa ljubavlju od suštinskog značaja, takođe je od ključnog značaja da se zadrži osećaj individualnosti i nezavisnosti. Partneri treba međusobno da poštuju potrebu za ličnim prostorom i vremenom, negujući zdravu ravnotežu između zajedništva i ličnog rasta.
  5. Snažno partnerstvo: U osnovi uspešne veze je snažno partnerstvo između obe osobe. Kada ste spremni da radite kao tim, da delite odgovornosti i zajedno donoste odluke - to je formula za uspeh. Ova saradnja neguje osećaj jedinstva i jača vezu između partnera.

Razumevanje ovih neizrečenih želja može pomoći u stvaranju dublje i značajnije veze između partnera. Otvorena komunikacija i spremnost da slušaju i uče iz potreba i želja jedni drugih mogu značajno poboljšati kvalitet veze. Na ovaj način možete stvoriti jaku osnovu za trajno partnerstvo puno ljubavi.

Izvor: Sensa