Na društvenim mrežama uglavnom objavljujemo najlepše slike, mnogi ih dorađuju, sređuju filterima, trudimo se da izgledamo najbolje moguće na fotografijama koje ćemo objaviti. Iako to radi većina ljudi, istraživanja pokazuju da, ukoliko se često koriste digitalni filteri lepote, to negativno utiče na naše mentalno zdravlje.

Na skoro svakoj društvenoj mreži možete pronaći filtere, odnosno alate za uređivanje fotografije. Neki od njih mogu čak pomoći i da promenite crte lica, smanjite bore, povećate usne, smanjite nos pojačate boju obrva, izmenite oblik lica itd. Neki od najpoznatijih fltera je Tik Tokov "mršavi filter" koji čini da lice izgleda vitkije, ili na Instagramu "savršeni filter za lice" koji prilagođava crte lica idealnim proporcijama.

Istraživači sa Univerziteta u Londonu proučavali su štetne efekte filtera na mentalno zdravlje. Na uzorku od 175 učesnika prosečne starosti od 20 godina, 90% mladih žena je izjavilo da koristi filtere ili uređuje svoje fotografije.

Najčešće korišćeni filteri u uzorku bili su oni za menjanje tena kože, izbeljivanje zuba i smanjenje telesne veličine. Takođe su se često pominjali filteri za promenu oblika vilice ili nosa, kao i filter koji bi mogao da učini da vaše usne izgledaju punije.

94% ispitanika reklo je da se osećaju pod pritiskom jer ne izgledaju na određeni način. Takođe je primećeno da ljudi sa niskim samopoštovanjem koriste filtere, koji samo pojačavaju negativna uverenja o njihovom izgledu.

Još jedna studija koja je sprovedena 2020. godine pokazala je da 80% trinaestogodišnjih devojčica koristi filtere jer nisu zadovoljne svojim izgledom. U eksperimentu koji se bavio odnosom između uređivanja selfija i nezadovoljstva telom, istraživači su zamolili 130 devojaka da pogledaju Instagram slike mršavih žena, zatim snime selfi i dobili su 10 minuta da uređuju fotografije.

Rezultat eksperimenta je bio takav da je gledanje fotografija vitkih žena povećalo nezadovoljstvo žena koje su učestvovale u eksperimentu svojim telom/licem. Takođe, primećeno je da su posle toga značajno sređivale fotografje,a dok se ovaj ciklus ponavljao, njihovo nezadovoljstvo bilo je sve veće i veće.

Ovo istraživanje nas podseća da zastanemo malo sa trendovima, podsetimo se kako izgledamo zaista, i umesto nedostataka, primetimo kod sebe brojne prednosti i lepote. Kako bi se svest proširila, mnoge žene danas na društvenim mrežama objavljuju fotografije bez šminke, pokazuju celulit i ožiljke, ali svakako je broj "savršenih", odnosno savršeno uređenih fotografija veći. Poenta je da se ne upoređujete sa drugima, već da ostanete verni svojoj autentičnosti i radite na ljubavi prema sebi.

Izvor: Sensa