Držanje za ruke je gest koji je toliko prirodan da ga ponekad i ne shvatamo. Nije slučajno što je ovaj čin toliko popularan, jer ima posebno mesto u međuljudskim odnosima.
Zašto se uopšte držimo za ruke? To je evoluciono nasleđe, jer smo instinktivno skloni da se povežemo sa ljudima putem dodira. Samo posmatranje beba nam pokazuje kako one automatski hvataju prst druge osobe i drže ga. Iako ovaj instinkt vremenom nestaje, dodir nam mnogo znači čak i odraslima.

1. Dlan okrenut nadole
Jedan od najčešćih načina držanja za ruke može otkriti nešto o dinamici moći u vezi. Stručnjaci smatraju da je u vezi dominantnija osoba čiji je dlan na vrhu (to jest, okrenut nadole). Istraživanja pokazuju da je to često povezano sa polom, jer muškarci češće stavljaju dlan na vrh, čak i ako je žena viša.

2. Preplitanje prstiju
Ako vam se prsti prepliću dok se držite za ruke, to ukazuje na visok nivo intimnosti i brižnog odnosa među vama. Isprepleteni prsti pokazuju da ste spremni da pokažete svoju ranjivost, odražavajući vašu duboku povezanost.

3. Nežno držanje za ruku
Kada se partneri nežno ali čvrsto drže za ruke, to može ukazivati na razumevanje, poštovanje granica i potrebu za vezom. Ovo nežno držanje simbolizuje duboku povezanost koja ne ograničava individualnost pojedinca.

4. Opušteno preplitanje prstiju
Opušten položaj ruku ukazuje na poverenje i brigu partnera jednih prema drugima, uz održavanje određene distance. Uprkos strasti koja ih povezuje, emocionalno su stabilni čak i kada su razdvojeni. Ovaj opušteni pristup takođe izražava želju za fizičkom vezom i nežnošću.

5. Držanje za zglob
Na prvi pogled, ova pozicija može ukazivati na potrebu za kontrolom, ali i jaku intimnost. Ovo može biti znak snažne želje za bliskošću, koja se ponekad pogrešno tumači kao previše asertivna ili posesivna.

(Sensa)

BONUS VIDEO: