Upravljanje odnosom sa svekrvom može biti delikatan ples. Iako ovi odnosi mogu biti ispunjeni ljubavlju i privrženošću, oni takođe mogu postati izvor napetosti i stresa. Prepoznavanje znakova toksičnogponašanja može vas osnažiti da postavite granice i pokušate da stvorite bolji odnos.

10 znakova koji pokazuju da je svekrva toksična:

1. Konstantna kritika
Svako može da ponudi konstruktivnu kritiku s vremena na vreme, ali čini se da toksična svekrva ima beskrajnu količinu negativnih primedbi. Bilo da se radi o vašem roditeljskom stilu, načinu na koji uređujete svoj dom, kuvanju ili izboru karijere, ona je uvek spremna za neželjeni savet ili neodobravanje. Ovo može narušiti vaše samopouzdanje i učiniti porodična okupljanja izvorom straha.

2. Granična pitanja
Poštovanje granica je kamen temeljac svake zdrave veze. Toksična svekrva , međutim, često može upasti u vaš lični prostor. Ona navrati nenajavljeno, njuška po vašem domu ili daje neželjene savete o ličnim aspektima vašeg života, od finansija do intimnosti.

3. Sputavanje vašeg roditeljstva i rušenje vašeg autoriteta
Odgajanje dece dolazi sa svojim izazovima, a poslednja stvar koja vam treba je da neko sputava vaše napore. Ako se protivi vašim pravilima, nudi slatkiše kada nisu dozvoljeni ili zanemaruje rutine koje ste postavili, razgovarajte otvoreno o tome.

4. Pasivna agresivnost
Otvoreno neprijateljstvo je lako uočiti. Ali pasivno-agresivnost, oličena u podmuklim primedbama, lošim komentarima ili prikrivenim uvredama, može biti teško uočiti, ali svesni ste da boli. Ovi komentari mogu biti uokvireni kao "šale".

5. Uloga žrtve
Toksična svekrva retko preuzima odgovornost za svoje postupke. Kad god dođe do neslaganja ili sukoba, ona sebe prikazuje kao oštećenu stranu, koja traži saosećanje od drugih i često vas predstavlja kao nekoga ko je loš.

6. Preterana ljubomora
Veza majke sa svojim detetom je jedinstvena. Ali kada ljubomora dođe u igru, to može postati problematično. Ako je vidno zavidna na vremenu koje njeno dete provodi sa vama ili je ogorčena zbog bliskosti vaše veze, to može da naruši porodičnu dinamiku.

7. Gaslighting
Jedna od najštetnijih taktika u arsenalu toksične osobe je gaslighting. Ako izvrće reči, manipuliše situacijama ili vas tera da sumnjate u svoje pamćenje, ona pokušava da kontroliše naraciju i da vas drži van ravnoteže.

8. Pokušaji da se kontroliše njeno dete
Prirodno je da su roditelji zabrinuti za dobrobit svoje dece. Ali postoji granica između brige i kontrole. Ako ona dosledno utiče na izbore svog deteta, vašeg supruga, posebno na one koji se odnose na vas, onda porazgovarajte.

9. Izoluje vas
Jedan od suptilnijih znakova je kada vas ona isključuje iz porodičnih događaja, priča vam iza leđa ili pokušava da zabije klin između vas i drugih članova porodice. Izolacija može učiniti da se osećate otuđeno i usamljeno, i to je taktika koja se često koristi za održavanje kontrole.

10. Nikada se ne izvinjava
Priznavanje grešaka je znak zrelosti i rasta. Međutim, ako vaša svekrva nikada ne priznaje svoje pogrešne korake ili odbija da se izvini, to pokazuje nedostatak samosvesti i empatije.

Suočavanje sa toksičnom svekrvom može biti iscrpljujuće. Neophodno je postaviti granice, dati prioritet brizi o svojoj porodici. Ovde je važno da između partnera postoji otvorena komunikacija i jasan cilj - mir i sreća porodice. Zat zajedno pokušajte da razgovarate, jedni drugima recite šta vam smeta ili vas povređuje i pokušajte da se međusobno menjate stvari i poštujete se. Kada postoji zdrava komunikacija u svakom odnosu, sve je lakše.

(Sensa)