Svaka veza je jedinstvena, ali uprkos naporima parova da budu ravnopravni partneri, uobičajeno je da upadnu u nezdrave obrasce ponašanja. Jedan takav primer je kada neko od partnera preuzme ulogu "roditelja".

U početku, ovo može izgledati čak i kao dobra stvar za oba partnera : onaj ko je preuzeo ulogu roditelja oseća smisao u vezi, dok onaj koji je preuzeo ulogu deteta ceni pažnju i vođstvo. Međutim, takav aranžman ne funkcioniše na duži rok.

Nekoliko je razloga zašto ste se našli u ulozi "roditelja" u romantičnoj vezi - to ne mora da bude zato što mislite da je vaš partner nezreo ili još nije "odrastao". Najverovatnije ste već u detinjstvu naučili takvu dinamiku, pa ste je internalizovali kao normalno i jedino moguće. Takav je bio odnos između vaših roditelja.

Kada porastete i izgradite partnerski odnos, nema drugog načina nego da ponovite naučeno u primarnoj porodici i sami "odgajate" budućeg ili trenutnog muža ili ženu.

Kada shvatite da se to dešava u vašoj vezi, vreme je da preduzmete akciju. Evo šta da uradite:

1. Shvatite koja je vaša uloga u vezi
Ako niste ozbiljno razmišljali o tome na početku veze, odvojite vreme da razmislite o tome sada. Razmislite da li želite da nastavite sa ovom vrstom veze? Razmislite i obrazujte se i potražite pomoć o tome kako možete promeniti dinamiku roditeljstva u dinamiku partnerstva. Za svaku vezu potrebno je dvoje. Ne samo da je partner odgovoran za trenutno stanje veze, već je očigledno i u vašem podsvesnom interesu da imate takvu vezu.

2. Odmaknite se
Iako će vam biti teško, vreme je da se povučete i date svom partneru više mogućnosti da doprinese i preuzme vođstvo u vezi. Pitajte ga za mišljenje. Neka on sam donosi odluke. Oni dele odgovornost za rezultate – čak i za manje važne stvari kao što su kućni poslovi. Iako će vam to u početku izazvati anksioznost i nelagodu, partner vam može pokazati da se možete osloniti na njega , što će ojačati vaše samopouzdanje.

3. Fokusirajte se na sebe
Ako ste odlučili da želite da nastavite vezu, sada je vreme da se fokusirate na sebe, a ne samo na poboljšanje partnera. Umesto da ispravljate njegove greške, jasno iznesite svoje potrebe. Takođe možete razgovarati sa terapeutom koji vam može pomoći da identifikujete obrasce u vašim odnosima i kako možete osporiti uverenja koja dovode do ovih ponašanja.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

muzej prekinutih veza  MONDO/Miloš Miranović i Mirela Ljumić