Odnos sa roditeljima u detinjstvu može značajno da utiče na buduće odnose u odraslom dobu. Tako odnos između oca i ćerke je osnova na kojoj se gradi njena predstava o sebi i ulozi muškarca u njenom životu.

Tata je prvi čovek

On je taj koji oblikuje njenu predstavu o sebi i njenoj ženstvenosti. Svi smo mi društvena bića i svesni smo sebe samo u interakciji sa drugima. Mi shvatamo kakvi smo kroz ono što okolina govori o nama, kroz posledice naših postupaka. Društveni svet je poput ogledala u kome vidimo sopstveni odraz. Ćerke osetljivih i ljubaznih očeva imaju veće samopoštovanje u budućnosti od onih koje su odrasle uz hladnog i uzdržanog roditelja. Prve imaju veće šanse da izgrade odnos sa muškarcem koji će brinuti, štititi, negovati i voleti. Druge će nesvesno birati čvrste i pomalo agresivne muškarce, jer će im naklonost i briga delovati sumnjivo i nezasluženo.

Šta otac može da uradi?

Ćerke koje su imale priliku da kroz očevu ljubav ostvare svoju lepotu i ženstvenost, u odraslom dobu shvataju svoje granice i srećnije su u vezama. One mogu svesno da kažu: "Ne možeš mi to učiniti", i da se ne osećaju krivim zbog toga. Zahvaljujući interakciji sa svojim ocem, devojka razvija ideju o tome kako se grade odnosi sa muškarcima, a u budućnosti će ih ona stvarati na tom principu.

Ako je otac svojoj ćerki pričao o njenoj lepoti, šarmu, posebnosti, divio se njenim uspesima, podržavao je u neuspesima, štitio i brinuo o njoj, ovi kvaliteti su ugrađeni u ličnost žene. Devojka shvata kakva je i šta zaslužuje i ima pravo da se prema njoj tako ponaša. Ovaj princip je ugrađen u njeno razumevanje sveta.

Ako je otac nesiguran čovek, uznemiren, plaši se za budućnost svoje ćerke, onda će, najverovatnije, stav koji seje, kao seme, biti ovakav: "Treba biti poslušan, udati se, a ostalo je ne tiče te se." Previše zaštitnički nastrojeni očevi ne dozvoljavaju svojoj ćerki da preuzme inicijativu i donosi izbore i ne podržavaju "igru" u kojoj ona uči da ugađa. Sami donose odluke, a da ih ne zanima mišljenje svoje ćerke.

Rezultat takvog vaspitanja su infantilne žene koje ne znaju da donose odluke i preuzimaju odgovornost za sopstveni život.

Kada muškarci imaju težak odnos sa sopstvenom majkom i, kao rezultat toga, sa svojom ženom, oni ne znaju kako da komuniciraju sa ženom. Počinju da odgajaju svoju ćerku po muškom principu: postavljaju joj ciljeve koje treba da postigne, hvale je za uspehe i razočaravaju se kada ne uspe. Ljubav postaje uslovna, a da bi je zaslužila, devojka treba stalno da postiže i pokazuje rezultate. Žene koje su odrasle uz takve tate ne znaju kako da prihvate pomoć, udvaranje i brigu. Oni su svrsishodni, čvrsti, moćni, često usamljeni ili za partnere biraju slabe i zavisne muškarce.

Ako tata nije tu

Nije retkost da devojčice odrastaju bez očeva. Takođe se dešava da zapravo postoji tata, ali on ili ne učestvuje u podizanju ćerke, ili je fizički odsutan (ne živi sa porodicom, stalno je na službenim putovanjima). Komunikacija sa njim je izgrađena po principu "saznaj kako si". Ali u oba slučaja, ćerke mogu da nauče da komuniciraju sa svetom muškaraca: brat ili sestra, deda, ujak (mamin brat), kum, očuh, porodični prijatelj, učitelj, trener, itd. postaje zamena očinske figure. figura se naziva značajnim odraslim osobama. Naravno, ova osoba ne može u potpunosti da popuni prazninu u vaspitanju devojčice, ali, ipak, oblikuje njene odnose sa muškarcima u budućnosti. Takvo vaspitanje će uticati na formiranje budućih ideja o odnosu između muškarca i žene, ali to uopšte ne znači da takve devojke neće biti srećne u svom ličnom životu.

Ljudska psiha je suptilan i neverovatan mehanizam. Stoga, čak i ako žena nije imala istinski "pravog" oca u svom životu, može imati zdrav odnos - to ne treba isključivati.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

MAMA I TATA MI NIŠTA NISU SREĐIVALI, ŠTO SE NE MOŽE REĆI ZA SVAKOGA! Iva Štrljić otvoreno o kolegama koji su deca poznatih glumaca Kurir televizi