Upravo ste dobili nečiji kontakt, ali sada gledate u svoj telefon i pitate se šta tačno da mu pošaljete. Svi smo bili bar jednom u takvoj situaciji! U ovom članku ćemo sa vama podeliti najbolje načine da započnete tekstualni razgovor i da ga nastavite. Uz ove jednostavne savete i trikove, brzo ćete slati poruke kao profesionalac!

1. Započnite razgovor tako što ćete im reći ko ste. Ako znate da ova osoba nema vaš broj, recite joj da ste to vi. Iako malo misterije može da podstakne interesovanje, predugo čuvanje tajne vašeg identiteta može biti pomalo jezivo. Držite se toga da navedete svoje ime ili pitate da li znaju ko je to.

"Pogodi ko je ovo?"
"Hej ti! Luis je. Liam je rekao da želiš moj broj?"
"Zdravo Izabela! Ovde Irena, i nećeš verovati šta se dogodilo na poslu!"

2. Pošaljite im poruku o nečemu što ste nedavno radili zajedno. Ako ste se ranije družili sa ovom osobom, napišite svoj početni tekst o poslednjoj stvari koju ste lično uradili zajedno. Korišćenje događaja kao referentne tačke je odličan način da pokrenete diskusiju i zajedno se prisetite.

"Vau, večera u restoranu sinoć je bila sjajna. Taj restoran je bio tako dobar!"
"Sećaš li se kada smo zajendo bili na proslavi kod (navesti ime)?"
"Ne mogu da prestanem da razmišljam o koncertu! Voleo bih da imamo vremensku mašinu da bismo sve to mogli da proživimo iznova."

3. Stvari koje bi osoba trebalo da zna. Započnite razgovor postavljanjem otvorenih pitanja koja zahtevaju više od odgovora "da" ili "ne".
Pronađite zajednička interesovanja o kojima ćete razgovarati da bi tekstualni razgovor bio zanimljiv i zabavan. Izbegavajte da šaljete previše poruka odjednom ako ne odgovore je osoba zauzeta.

Primeri:

Ćao, jel znaš kada je koncert tog i tog benda. (navesti bend za koji znate da osoba sluša)
Hej, da li možeš da mi pomogneš i kažeš kada se u tvom gradu organizuje festival?
Da li imamo zajednčke poznanike (navesti imena)?

4. Postavite im otvoreno pitanje da biste započeli razgovor. Postavljanje pitanja koje zahteva više od odgovora "da" ili "ne" odličan je način da započnete smislenu diskusiju. Razmislite da ih pitate o njihovom danu ili čak o njihovom mišljenju o nečemu. A kada odgovore, pratite svoju radoznalost i postavljajte još više pitanja, deleći i svoj uvid.

"Kakvi su tvoji planovi za vikend?"
"Kako ti ide na poslu, da li si zadovoljan?"
"Kako je bilo na sastanku danas? Mrzim što sam to morao da ga propustim!"

4. Podelite "glupu" priču da biste privukli njihovu pažnju. Dodavanje humora u svoju prvu poruku je odličan način da pokrenete loptu. Osim toga, pobeđuje uobičajeno "Zdravo!" ili "Šta ima?" Pokušajte da im pošaljete poruku nešto jedinstveno o svom danu. Ako ih zanima šta govorite, verovatno će vam poslati poruku.

"Dakle, upravo sam prošetao 20 blokova po sendvič i shvatio da je danaa nedelja i da je pekara zatvorena. Kako tebi dan ide?"
"Dok mi se pije kafa pored reke, ja sam ipak za kompom na poslu. Ispunjavaš li ti danas snove ili samo radiš kao ja?"
Pošaljite samo jednostavno smeđan citat, mem ili snimak, a onda započnite konverzaciju o tome.

5. Koristite emodžije da biste preneli emocije. Emodžiji su super zabavni i korisni jer vam mogu pomoći da podelite tačno ono što osećate. Na primer, sarkazam se često može izgubiti u tekstovima, ali neki smajlići ga mogu dočarati.

6. Održavanje razgovora. Nastavite da postavljate pitanja da biste saznali više o osobi koja vam se dopada. Ako nastavite da postavljate pitanja tokom tekstualnog razgovora, oboje ćete biti angažovani. Pitajte ih o tome šta su vam do sada rekli, baš kao što biste to uradili u ličnom razgovoru. Što više pitanja postavite, veća je verovatnoća da ćete nastaviti da ćaskate.

"Koja je vaša omiljena hrana?"
"To zvuči kao zabavan vikend! Koji film ste gledali?"
"Tako sam ljubomoran što si otišao u Dizni svet! Bolje da me povedeš sa sobom sledeći put. Koja je bila tvoja omiljena vožnja?”

7. Pošaljite im slike kako biste im pomogli da se osećaju uključenima. Slike su odličan način da nekome date uvid u ono što radite, posebno kada nije pored vas! Pokušajte da snimite sliku onoga što kuvate dok ćaskate sa njima ili nešto zgodno što ste videli u večernjoj šetnji. Na ovaj način će se osećati kao da su uključeni u vaš život čak i ako su miljama daleko.

8. Pronađite zajednička interesovanja o kojima ćete razgovarati. Nakon što postavite niz pitanja, sigurno ćete znati više o tome kome šaljete poruke. Obratite pažnju da li im se sviđa bilo koja od stvari koje volite. Iznošenje zajedničkih interesovanja je odličan način da se nastavi razgovor i izgradi odnos.

"Šališ se?! I ja sam veliki fan tog tima! Šta misliš o sinoćnjoj utakmici?"
"Opsednuta sam Olivijom Rodrigo! Ona me vraća u moje nervozne tinejdžerske godine."
"Kako mi nikad nisi rekao da voliš da kuvaš?I ja! Koji je tvoj omiljeni recept?"

9. Šaljite tekstove koji odgovaraju vašoj vezi. Tekstovi koje šaljete svojoj mami, najboljoj prijateljici, koleginici i partneru biće veoma različiti jedni od drugih. Razmislite o odnosu koji imate sa drugom osobom i izbegavajte odmah previše lične, posebno ako je ne poznajete dobro.

Ako šaljete poruke nekome koga ne poznajete dobro, budite opušteni i blagi za početak. Zatim, dok se razgovor nastavlja, razmotrite njihov ton. Preslikavanje njihovog stila slanja poruka čak vam može pomoći da se povežete i izgradite jači odnos.

10. Uzmite vremena za odgovaranje i slanje poruka. Možda se čini kontraintuitivnim, ali odvojite nekoliko sekundi ili minuta da otkucate svoj odgovor može pomoći u izgradnji interesovanja. Prečesto slanje SMS-a takođe može preplaviti drugi SMS, posebno ako mu šaljete uzastopne poruke. Odlučite se za slanje jedne uzastopne poruke u vreme koje je dobro osmišljeno.

Razmišljajte o slanju poruka kao o bilo kom razgovoru. Generalno postoje pauze između tačaka diskusije da svaka strana podeli svoje stavove - isto važi i za slanje poruka! Ako pošaljete previše kratkih poruka odjednom, druga osoba se može osećati prekinuto.

Ako vam ne pošalju poruku odmah, ne brinite! Možda su zauzeti, pa budite strpljivi i sačekajte njihov odgovor umesto da šaljete više poruka.

11. Neka razgovor bude lagan. Duge i detaljne razgovore je najbolje ostaviti za telefonske pozive ili razgovore uživo. Ponekad može doći do pogrešne komunikacije tokom slanja poruka, pa je bolje da izostavite ozbiljne teme iz svojih tekstova. Umesto toga, fokusirajte se na zabavne i jednostavne teme koje podstiču razgovore napred-nazad, posebno ako niste posebno bliski ovoj osobi.

Ako postoji nešto ozbiljnije o čemu biste želeli da razgovarate, poput politike ili budućnosti vaše veze, pošaljite poruku osobi sa pitanjem da li može da se sastane ili je dostupna za ćaskanje.
Na primer, možete poslati poruku nešto poput: "Hej! Mogu li da te pozovem? Postoji nešto o čemu želim da pričam, a previše je za kucanje," ili "Šta radiš sutra? Postoji nešto što sam hteo da te pitam, i voleo bih da se nađemo na kafi."

(Sensa)