Psiholog specijalista za narcisoidnostotkrio je 5 jezičkih fraza na koje bi trebalo da pripazite ako sumnjate da se možda viđate s narcisom, kojiće sve reći i učiniti da bi vas ponizio i zadržao kontrolu nad vama.

1. "Moja bivša je bila luda"

Kad vam neko kaže da je njegov bivši partner bio lud, napravite pauzu. Vaše sledeće pitanje, čak i ako ga samo izgovorite u mislima, trebalo bi da bude: "Šta ga je tamo nateralo?" Iako postoje neki retki izuzeci, u mnogim slučajevima, ako vam partner na sastanku kaže da je njihova bivša bila emocionalno nestabilna, morate se zapitati zašto uopšte osećaju potrebu to da otkriju, pogotovo kad se vas dvoje tek upoznajete. Ako to izgleda kao suptilan pokušaj blaćenja kojim vas želi obeshrabriti da ne poverujete njihovim bivšim ako oni pokušaju da vas upozore, često to i jeste. Ne samo da je "lud" patološki pojam, obično su narcisoidni ljudi ti koji namerno stvaraju haos u životima drugih. Nakon toga iskorišćavaju takvu situaciju protiv svojih žrtava i žele da ih drugi smatraju ludima.

2."Ne tražim nikakvu dramu/ Hoće li ti to uvek biti problem?"

Ako osoba s kojom izlazite daje sve od sebe da vam preuranjeno kaže da ne traži nikakvu dramu, to je često zato što je ona ta koja je uzrokuje. Oni se jednostavno ne žele nositi s posledicama ili odgovornošću za svoje ponašanje – za njih se preuzimanje odgovornosti za svoje štetne postupke smatra "dramom". Slično toj frazi, ako iznesete mali problem koji ste primetili dok ste izlazili s njima ili im date konstruktivnu povratnu informaciju, a njihov odgovor je izazovan: "Hoće li ti to uvek predstavljati problem?" oslikavajući vas kao krivca za osnovnu komunikaciju, znajte da će takav partner pokušati da vas napravi ludom.

3. "Srećna si što si to dobila"

Ako usput govorite o jednom od svojih postignuća, a vaš partner pokušava vaš naporan rad i talente pripisati jednostavno "sreći", to može biti znak zlonamerne zavisti koja je u istraživanjima povezana s narcisoidnim i psihopatskim osobinama. Zdravi odnosi temelje se na onome što je poznato kao kapitalizacija, sposobnost da slavimo međusobne pobede. Ako se čini da su usredsređeni na sebe kada delite svoje strasti, snove ili karijeru, daće sve od sebe da vas sabotiraju i koče kasnije.

Narcis koristi 5 fraza da bi vas ponizio
Foto: Shutterstock manipulator-narcis-zamka-partner

4. "Moja bivša mi je najbolja prijateljica. Niko se neće isprečiti između nas"

Narcisoidne osobe uživaju biti okruženi brojnim obožavaocima i prijateljima suprotnog pola koji ih privlače, a mnogo istraživanja pokazuje da se muškarci više romantično interesuju za svoje prijateljice nego žene svojih prijatelja. Istraživanja takođe pokazuju da narcisi vole namerno da izazivaju ljubomoru kako bi stekli moć i kontrolu nad vama. Ako se čini da stvaraju zaštitnu barijeru oko svojih bliskih i sumnjivih takozvanih "prijateljstava" koja postaju neprikladna, to je način da svoje emocionalno varanje rano zaštite od zdravog skepticizma i nadzora. Umesto da pristanete na nekoga ko organizuje takmičenje pre nego što vam se na pravi način udvara, odvojite se od situacije i shvatite da možete pronaći partnera koji iskreno poštuje vas i vaše granice. Inače ćete započeti novu vezu s nekim ko će uvek dati prednost osećanjima druge žene nad vama, i budite uvereni, bićete ljuti jedno na drugo tokom cele veze.

5. "Uvek shvaćataš stvari na pogrešan način / Preosetljiva si / To je samo šala / Treba mi neko ko sebe ne shvata ozbiljno"

Ako vas potencijalni partner ponižava i govori vam da preterano reagujete, shvatite da koriste "samo šale" kao masku kako bi se izvukli sa svojim nasilničkim ponašanjem i pogrdnim napadima. Ako ustanovite da se vaš partner uvek brutalno šali na vaš račun, bežite. Svaku varijaciju gornjih fraza treba shvatiti vrlo ozbiljno – kao crvenu zastavu narcisoidne osobe koja veruje u "okrutne" oblike humora, hroničnog, maltretirajućeg sarkazma (koji se povezuje sa psihopatskim osobinama). Ovakve osobe će pokušati da vas nateraju da oni nisu emocionalni zlostavljači nego da ste vi previše osetljivi.

BONUS VIDEO:

Najveća greška na početku veze MONDO/Uroš Arsić

bljesak.info/Sensa/Z.A.