DA LI VAŠA VEZA SA PESIMISTOM MOŽE DA USPE AKO STE VEČITI OPTIMISTA? Gradite most poverenja i pažljivo slušajte!

Da li ste optimista koji je u vezi sa večitim pesimistom? Da li ste upoznali nekoga ko ima načelno suprotni pogled na život od vašeg i da li se dvoumite oko uspeha potencijalnog partnerstva?

Shutterstock

Sudeći po Lindzi Marej, savetnici i terapeutu za parove, optimisti i pesimisti mogu da ostvare trajne i uspešne veze. Ona otkriva šta zapravo jedni drugima mogu da pruže i na koji način u takvim vezama otkrivamo pogled iz druge perspektive.
Ukoliko se nađete u vezi sa pesimistom, a vi se zgodno nalazite na drugom spektru tog kruga znajte da možete da podsteknete najbolje jedno u drugome: optimisti znaju da budu previše zaneseni svojim entuzijazmom i verom u najbolje ishode, te često ne primećuju izazove koji bi mogli da im poremete planove. Tu “vaš pesimista” igra značajnu ulogu otvaranja nove perspektive: pruža vam mogućnost da svedete optimizam na razumnu meru i jasno vidite šta bi mogle da budu prepreke i potencijalna rešenja. Isto važi i u suprotnom smeru: pesimisti često vide samo prepreke i partner optimista može da mu pomogne da izađe iz zone komfora i rizikuje bez osećaja da će čak i loš ishod značiti “smak sveta”.

Delikatna ravnoteža

Ukoliko je vaš partner na pesimističnom spektru postoji delikatna ravnoteža koja u vašoj dinamici mora da postoji kako bi veza bila uspešna: Problemi mogu da nastanu kada jedna strana uporno preispituje stavove partnera koji nisu u skladu sa njegovim pogledom na svet,” objašnjava Marej.
Kad god je odnos partnera snishodljiv prema vašem optimizmu ili to nije dobar signal. Važi i obrnuto: ukoliko vi imate nipodaštavajući stav prema “crnim slutnjama” svog partnera – veza trpi jer jedno drugo iscrpljujete.

Optimisti treba da izbegavaju toksični optimizam

U prirodi optimiste je da vidi ono što je dobro u lošoj situaciji i da svojim najbližima pruža utehu kada stvari ne idu baš najbolje. Iako je ovo lepa osobina nije uvek korisno reći partneru da sagleda dobre strane grozne situacije, jer može da minimalizuje i obezvredi njihova osećanja. Partner može da se oseti postiđeno zato što se oseća na određeni način i dobija poruku da nije ok ako se oseća loše i da treba da se sabere i prevaziđe šta god da ga u tom trenutku opterećuje. Najčešći ishod ovakve dinamike je da će partner koji je pesimista prestati i da se otvara i komunicira svoje trenutne stavove, osećanja ili raspoloženje.
Ono što u ovim situacijama treba da shvatimo da je uvek korisno da budemo svesni tj. da obratimo pažnju na ono što je našem partneru u tom trenutku potrebno – savet ili samo rame za plakanje. Tako pesimista u vezi dobija jasnu poruku da ga druga osoba vidi, čuje i razume.

Pesimisti treba da se čuvaju defetizma

Ako ste u vezi sa pesimistom ili ste i sami pesimista onda znate da je kod njih jako izražena tendencija da ostanu zaglavljeni u negativnim prognozama i mislima o budućim događajima. Ova zlokobna predviđanja teško padaju optimistima. Važno je da pesimisti obrate pažnju i svesno izbegavaju teritoriju defetizma – uverenje da se ništa neće odvijati kako treba ili da će ispasti katastrofalno. Samo zamislite situaciju u kojoj ste uzbuđeni zbog novog projekta, putovanja ili neke ideje i po završetku izlaganja vam partner iznese sve razloge zbog kojih će sve što ste zamislili sigurno propasti?! Za optimističnog partnera ovo može da bude težak udarac. Poruka za pesimiste je da ukoliko vaš partner ne zatraži konkretan savet i ne pita vas da iznesete svoje viđenje potencijalnih opasnosti ili izazova – najbolje je da zadržite svoj oprez za sebe.

Šta je optimisti i pesimisti potrebno da bi njihova veza procvetala?

Lindzi Marej preporučuje da se držimo dva jednostavna pravila u vezi kako bi ona bila uspešna:

1. Budite radoznali kada je u pitanju perspektiva partnera
Možda nikada nećete deliti mišljenje svog partnera i nećete se složiti sa njim ali to ne znači da ne možete da pronađete zajednički jezik i srednji put. Važno je da se postavite u ulogu detektiva i zainteresujete se za perspektivu svog partera. Pitajte partnera zašto ima određeno mišljenje o nečemu. Pitajte ga šta ga raduje i uzbuđuje ili šta ih ispunjava strepnjama i sumnjom. Ne morate da se složite sa tačkama gledišta ali šaljete jasnu poruku da ste zainteresovani za ono što ima da kaže i ako se oseća. A kako objašnjava Marej, to je jedan od preduslova za uspešnu vezu. Održavajte plamen komunikacije!

2. Sagradite most emotivnog poverenja
Međusobno razumevanje i uvažavanje različitih stanovišta između partnera osnažuje poverenje. Kada pokažemo jedni drugima da smo zainteresovani za naše ZAŠTO?, iza određenog stava, pokazujemo jedni drugima da smo vredni i da ćemo biti saslušani. Ovaj most poverenja pomaže optimistima i pesimistima koji su u vezi da osete jedinstvo i zajedništvo čak i kada se njihova gledišta sukobljavaju. Uvek je važno da, koliko god da vam se razlikuju pogledi na određene situacije, osećate da ste podržani i da vam neko “čuva leđa”.

Izvor: Sensa