Osećali ste ljutnju više puta i osetićete je u budućnosti. I prema ljudima koje dobro poznajete i volite, ali i prema poznanicima i kolegama. Svi imamo nesporazume i probleme, a postoji mnogo načina da vežbamo i odgovorimo na bes na produktivan način.

Ukoliko besu pristupamo svesno, možemo da iskoristimo i negativne situacije da poboljšamo sebe i svoje odnose sa ljudima.

1. Dozvolite sebi da budete ljuti

Možda mislite da morate prikriti negativna osećanja pozitivnim. Ali imate pravo da osetite šta god treba da osetite. Svi smo mi takvi.

2. Napravite svestan izbor da se pomirite sa ovim osećanjem

Odlučite da mu se nećete odupirati i da nećete ništa učiniti dok vas bes kontroliše.

3. Postanite svesni besa u svom telu

Da li vam je vrat napet? Da li vas peku grudi? Da li vam je grlo stegnuto? Postanite svesni senzacija u svom telu i dišite duboko da biste oustili pomenute delove tela. 

4. Smatrajte to vežbom samoumirivanja

Možete se izludeti mentalno ponavljajući sve slučajeve kada vam je učinjena nepravda. Ili možete nagovoriti sebe da se oslobodite svog besa i nađete unutrašnji mir. Mi smo jedini odgovorni za svoje psihičko stanje, pa je ovo odlična prilika za vežbanje emocionalne regulacije.

5. Odlučite da ćete delovati bez traženja osvete

Odlučite da ne tražite osvetu ili da vratite pravdu. Pokušavate da razumete situaciju i jasno izrazite svoje mišljenje o ovom pitanju.

6. Proverite svoje raspoloženje pre incidenta

Pre nego što uđete u sukob, procenite svoje emocije. Da li ste imali težak dan? Da li se osećate iritirano ili napeto? Nečiji drugi postupci su možda bili katalizator, ali su samo delimično odgovorni za vašu ogorčenost.

7. Zapitajte se zašto vam situacija toliko smeta

Kada se suočite sa situacijom koja izaziva emocije, shvatite zašto vam ona toliko smeta. Reakcija može biti uzrokovana vašim tumačenjem događaja, a ne postupcima drugih. Na primer, propušteni poziv od partnera može izazvati osećaj uznemirenosti, iako može imati potpuno bezazlen razlog.

8. Odredite tačnu adresu osećanja

Ako ste ljuti na postupke druge osobe, to može biti zbog vaših sopstvenih neuspeha ili strahova. Pokušajte da odredite na šta tačno projektujete svoja osećanja.

9. Izrazite svoja osećanja pismeno

Kada shvatite šta je izazvalo vaš bes i kakva osećanja doživljavate, napišite pismo. Kasnije ćete ga možda jednostavno spaliti, ali ovaj korak će vam pomoći da jasno artikulišete svoja očekivanja i potrebe.

10. Učite iz svog besa. Shvatite šta vam je važno.

Ovo iskustvo će vam pomoći da razumete koje kvalitete cenite kod svojih prijatelja: iskrenost, skromnost ili odanost, na primer. To će vam pomoći da odredite sa kim biste želeli da provodite više vremena u budućnosti, a sa kim biste želeli da provodite manje vremena.

11. Shvatite šta vam treba

Možda treba da poboljšate svoju vezu, ili morate da je prekinete, shvatajući da vam ona više nije potaman. Donesite tu odluku i postupite u skladu sa tim.

12. Naučite da jasno izražavate svoje misli

Iskustvo vam je poslužilo kao lekcija kako da se efikasno izrazite tako da vas čuju i razumeju. Verovatno ćete se suočiti sa sličnim situacijama u budućnosti, a ovo će biti dobra obuka za sprečavanje nesporazuma i rešavanje budućih problema.

shutterstock_2193895285.jpg
Shutterstock 

13. Kako ćete poboljšati svoj odgovor na ljutnju?

Možda ste preterali i sada ste naučili da više vodite računa o svojim osećanjima i reakcijama. Možda ste sada voljni da manje krivite druge u budućnosti.

14. Planirajte drugačije ponašan u budućnosti

Možda ste sada postali svesni svoje uloge u situaciji. Kad prihvatite svoj deo odgovornosti, ovo iskustvo možete iskoristiti za izgradnju mirnijih odnosa sa ljudima.

15. Recite besu zbogom, a voljenima izjavite ljubav

Malo ljudi kaže na kraju svog života: "Voleo bih da sam još uvek ljut." Obično kažu nešto tipa: "Volim te..." "Opraštam ti..." "Žao mi je...". Recite vi nešto od tga pre kraja svega.

BONUS VIDEO:

Dušan Blagojević - Zašto je 21. vek - vek usamljenosti MONDO/Uroš Arsić

Sensa/Z.A.