Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TM: sve tajne Transcedentalne meditacije

Napravite veliki korak napretka ka unutrašnjem miru, zdravlju, uspehu i sreći pomoću Transcedentalne meditacije...

  Izvor: Foto: Profimedia

Na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu 1968. godine fiziolog Robert Kit Valas sproveo je prvu studiju o meditativnoj tehnici koja je unela mir u američko društvo. Teza koju je objavio pod nazivom „Fiziološki efekti Transcedentalne meditacije: predlog za četvrto glavno stanje svesti" donela mu je zvanje doktora nauka, a njegova otkrića objavili su vodeći naučni magazini u Americi i pokrenut je talas naučnih istraživanja kojima se iznova i iznova dokazivala korist od Transcedentalne meditacije.

Danas je više od 600 naučno-istraživačkih studija sprovedenih u proteklih 30 godina na 160 nezavisnih istraživačkih institucija pokazalo da upravo ova meditacija pozitivno utiče na duh, telo, ponašanje i okolinu. Međutim, šta je to u ovoj tehnici, što je nakon 1959. godine, kada je njen tvorac Mahariši Maheš Jogi kročio na aerodrom u San Francisku, učinilo da se neverovatno brzo i lako proširi Amerikom, pa i svetom? I šta je to što ovu tehniku danas čini aktuelnijom nego ikada, odgovara nam Maja Popov, učitelj Transcendentalne meditacije i terapeutske joge.

Širenje i uzdizanje sveti

„Sa Transcendentalnom meditacijom sam se prvi put susrela i odmah naučila tehniku 1989. godine, a učitelj mi je bio jedan od sigurno najboljih učitelja - Jadranko Miklec. Tada sam imala 13 godina i taj period do 18. godine je bio dovoljan da vidim zaista velike dobrobiti koje je TM doneo prvo mojoj porodici, a onda i prijateljima i celom okruženju", priča Maja.

Meditacija za jačanje stvaralačke energije...

„Znala sam da je to moj put ali nisam mislila da ću tako brzo da se tome posvetim. Međutim, čim sam napunila 18 otišla sam u inostranstvo na školovanje za učitelja TM-a i evo do sada (a u maju punim 40), stalno podučavam meditaciju i jogu i sve što može da pomogne uzdizanju i širenju svesti.

Tehnika najviše pomaže kod oslobađanja stresa, dok kod mladih pomaže kod treme, da vole i poštuju sebe u tim nezgodnim godinama. TM je baš poput luka i strele: strela se povuče unazad da dobije na snazi i brzini i tek onda se otpusti da odleti. Tako sam se i ja povlačila dva puta dnevno i posle izlazila u aktivnost vrlo dinamična i aktivna, ali uvek sa mirom u sebi."

Maja je postala potpuno sigurna da želi da radi sa ljudima, da priča sa njima i pomogne im shvate u životu ne mora uvek baš težim putem, pa samim tim i bolnim, oko 16 godine.

„To je bio period kada je u mom životu i okolini bilo previše stresa. Počeo je rat u Hrvatskoj 1991. godine, a ja sam živela i rođena sam u Osijeku i taj osećaj kada se u momentnu izgubi sve i počinje se ispočetka nije nimalo jednostavan. Ali nas preokrene i utvrdi u duhovnosti, osvesti nas koliko moramo biti zahvalni za svaki dan, kako je zaista najvažnije zdravlje i ljubav bližnjih. Ponekad zaboravimo koliko toga lepog imamo i koliko stvari zavisi baš i isključivo od nas i od našeg viđenja stvari.

Često znam da kažem: "Nije vreme za drame, nego zasučite rukave i da krenemo na posao". Niko ne kaže da je rad na sebi jednostavan, jer on zahteva i vreme i posvećenost, energiju, novac. Ali kada vidimo prvi rezultat to nam daje krila da nastavimo dalje."

Transcedentalna meditacija ima kompleksno ime, ali je u suštini vrlo jednostavna tehnika koja od vas ništa ne zahteva, osim oko 20 minuta dnevno. Ne iziskuje neobične položaje - sedi se na stolici, uspravno, sa rukama položenim na butinama i raširenim nogama zbog protoka energije - i ne morate ništa da ponavljate naglas. Zato je možete raditi svuda, nakon što prođete obuku.

„Nakon svih ovih godina rada i sprovedenih istraživanja uvek preporučujem TM jer je i za porodičnog čoveka, i za poslovno, studenta, domaćicu. Moja cela porodica meditira, drago mi je kada vidim mog sina Marka koji će sada u junu napuniti 15 godina, da meditira, da li će biti redovan on će odlučiti ali je dobio znanje za ceo život", kaže Maja.

„Transcendentalna meditacija je jednostavna, prirodna i nenaporna tehnika dubokog odmora. Uči se jednom, a koristi ceo život. Veliki korak napred prema unutrašnjem miru, zdravlju, uspehu i sreći. Ne može je naučiti iz knjiga ili sa interneta, već samo od specijalno školovanog učitelja TM-a, a kurs se može pohađati u grupi ili individualno".

Za TM ne postoji starosno ograničenje. Obuka traje oko 5-6 dana u periodima od sat vremena. Maja Popov je brojne sportiste i poznate ličnosti podučavala TM-u i kaže da se TM lako uklapa u dnevnu rutinu.

„Meditiramo dva puta dnevno 15 do 20 minuta. Ujutru - kako bismo započeli dan odmorni, pozitivni i puni energije, i uveče kako bismo eliminisali dnevni umor i napetost i kako bismo se pripremili za što ugodniju noć. Idealno vreme je pre večere kako bi jeli u miru, a kasnije imali što dublji i kvalitetniji san".

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj