U svakoj čakri je ukorenjen određeni instinkt. Te instinkte takođe, treba savladati kako bi se postigla ravnoteža. Oni su sledeći:

1. Muladhara - seksualni instinkt (Maithuna)
2. Swadistana - strah (Bhaja)
3. Manipura - žudnja za nečim (Ahara)
4. Annahata - instinkt spavanja (Nidra) - kao odsustvo čvrstog oslonca koje vodi do prekida kontakta između čula i spoljašnje sredine. Kad je um preopterećen čulnim utiscima, dolazi do prirodnog povlačenja uma, to se zove Nidra.
5. Visuddhi - postoji i peti instinkt koji odgovara ovoj čakri, a to je ego - centrirana svest. To je poistovećenost sa imenom, polom, formom, statusom, godinama, pripadnošću, idejom i predstavom o sebi. Ovde se radi o strahu od gubitka svog identiteta.

Energetski zvuci (mantre) koje koristimo u transformacionoj jogi, tj. vibracije koje osećamo pevajući ih, pomažu nam da opustimo i pročistimo naše čakre, energetske centre u telu i aktiviramo energiju u njima. Pošto je naš um veći deo dana zauzet mislima i planovima, verovatno i brigama, takođe pevajući mantre umirujemo um, osvežavamo naša tela (fizičko, vitalno, mentalno i psihičko) i omogućavamo spoljašnjoj svesti da se odmori u unutrašnjem izvoru. Pevanje mantri donosi energiju iz unutrašnjeg centra centru srca. To daje osećaj probuđenosti, svežine i odmora.

Na kraju časa transformacione joge, posle duboke relaksacije, sednemo u meditativnu pozu koja nam najviše odgovara, ispravimo leđa i zatvorimo oči. U stanju smo potpunog mira i opuštenosti. U takvom stanju, radimo tri seta vežbi: za opuštanje, za pročišćenje i za buđenje energije. Da bismo aktivirali i probudili energiju u našim čakrama ili telima, moramo je prvo opustiti koriščenjem mantri za relaksaciju cakri - SA, RE, GA, MA, PA, DA, NI. Po opuštanju čakri nastavljamo sa njihovim pročišćenjem: LAM, VAM, RAM, JAM, HAM, CAM, ŠRI.

Praktičan test: proverite da li su vam čakre otvorene...

Posle detoksikacije, osećamo smirenost uma, disanja i tela. Zatim, prelazimo na vežbu buđenja čakri, koja vodi ka prirodnom stanju meditacije. Za aktivaciju i buđenje prve čakre, Muladare, pevamo OM LAM MA. Postepeno prelazimo na zvuk OM VAM MA koji budi drugu, Svadistana čakru. Za Manipura čakru pevamo OM RAM MA.

Anahata čakru budimo zvukom OM JAM MA. Višudi čakri odgovara pevanje mantre OM HAM MA, A na čakri zvuk OM CAM MA. Sahasrara čakru budimo zvukom OM ŠRI MA. Svaku mantru ponavljamo od jedan do tri puta ili onoliko puta koliko nam prija. Kad završimo aktivaciju čakri, ostanemo u tišini nekoliko disanja, uz punu svest i prisutnost, posmatrajući mirne vibracije kako se šire po telu. Svaki energetski centar ima svoju osnovnu vibraciju koju možemo indukovati izgovaranjem određenih reči. Te reči bi trebalo da izgovaramo glasno i opušteno kako bi probudile vibraciju određene čakre. Takođe, tokom ovih vežbi bi trebalo da budemo koncentrisani na deo tela u kome se energetski centar nalazi.

Izvor: Sensa