Da li ste spremni da dosegnete Zen? Praktikovanjem meditacije poboljšaćete svoje zdravlje a naročito rad mozga. Mnogobrojne studije otkrile su da meditacija doprinosi: smanjenju anksioznosti i osetljivosti na bol, čini nas pametnijim, prevenira stres itd. Ipak, ukoliko vas klasičan pristup meditaciji ne privlači, postoje brojni neočekivani načini da osetite čari meditacije tokom dana. Dajemo listu od 9 alternativnih vidova meditacije:

Stojeća meditacija:

Stajanje umesto sedenja prilikom meditiranja može da ublaži bol u krstima i da pospeši veći osećaj unutrašnje stabilnosti. Kao i kod "klasične meditacije" započnite sa kratkim vremenskim intervalom - pet minuta za početak. Stanite u udobnu poziciju, uz pravilnu posturu tela sa stopalima usmerenim na napred, razdvojenim u širini ramena. Nakon smeštanja u poziciju, oslobodite celo telo napetosti i osvestite svaki deo svog tela.

Hodajuća meditacija:

U hodajućoj meditaciji, koja se u Zen tradiciji naziva KINHIN, praktičari se kreću polako i kontinuirano dok su sve vreme svesni svog tela i uma. Za ovu formu meditacije potrebno je da vam postura tela bude dobra. Udahnite duboko nekoliko puta i osetite kretnju tela. Hodanje bi trebalo da bude kontinuirano te stoga izaberite neku sigurnu lokaciju gde ćete imati dovoljno mesta da šetate (npr. veliki park ili poljanu).

2 mudre za jačanje psihofizičkog zdravlja: iz knjige "Mudre - drevne metode za isceljenje"

Taj Či:

Ova drevna vežba za blagostanje tela i duha, koristi se upravo za usklađivanje energije kako tela tako i uma. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, bolest ili bol se dešavaju u onom trenutku kada nam je osnovna životna energija - chi - van balansa. Kontemplativna praksa Taj Či - koja izgleda kao usporeni ples - primenjuje se sa ciljem da poravna i povrati poremećenu životnu energiju. Ova vrsta meditacije u pokretu može da poboljša memoriju ali i da ublaži simptome fibromijalgije.

Ki gong:

Kao i Taj Či, i Ki gong spada u meditaciju u pokretu koja koristi ritmičke pokrete tela kako bi se postigao fokus. Ki gong se koristi za regulisanje, održavanje i lečenje energije i snage tela - pretkodno spomenutog Čija. Praktikovanje Ki gonga funkcioniše putem kombinovanja meditacije i laganih vežbi. Ki gong može redukovati stres i anksioznost, poboljšati cirkulaciju i povratiti energiju. Istraživanja su dokazala da je Ki gong izuzetno pogodan vid terapije za ljude koji se bore sa bolestima zavisnosti od narkotika, naročito za žene. S obzirom da kombinuje majndful meditaciju sa pokretima tela, Ki gong može da se primenjuje kao mentalna, fizička ili duhovna vežba.

Plesna - kundalini meditacija:

Spremite se da zaplešete! Plesna ili kundalini meditacija ide jedan korak dalje u opuštanju, i traži od učesnika da otpuste svoj ego i predaju se ritmovima i ekstazi pokreta.

PageBreak

Meditacija je mnogo više od onog na šta smo navikli

Na nekim časovima dozvoljeno je vikanje, skakanje, čak i zavijanje! Ova vrsta meditacije nije pogodna za one sa slabim srcem ili sa povređenim ekstremitetima ali je svakako odličan način za oslobađanje od tenzije i spajanje sa sopstvenim instinktima.

Slavni guru Dipak Čopra otkriva: nerv vagus koji upravlja psihičkim zdravljem možemo aktivirati ovim jednostavnim tehinkama

Praktikovanje meditacije u svakodnevnom životu:

U ovom stilu meditacije vežbači treba duplo da uspore dnevne aktivnosti a ostatak vremena da budu svesni i fokusirani na sopstvene misli. Nema potrebe da pohađate časove meditacije kada to možete da uradite dok perete sudove, tuširate se, vozite se autobusom itd.

Meditacija pokretanjem ruku:

Za većinu ljudi, nateži deo meditacije je da sede mirno, ne pomerajući se duži vremenski period. Da li vam se dešavalo da pri pokušaju klasične meditacije ne možete da odolite želji da se počešete? Potrebu za češanjem aktivira oblast u mozgu zadužena za bol i kompulsivno ponašanje. Najbolji lek za ovo je da pokušate meditaciju pokretanjem ruku u kojoj se učesnici fokusiraju na sporo pokretanje ruku i na svesnost - prisutnost.

Meditacija gledanjem:

Ukoliko vam prija zurenje u nebo, isprobajte Trataka meditaciju ili meditaciju fiksiranog pogleda. Ovaj neobični stil meditacije ohrabruje praktikante da se fokusiraju ka unutra, gledanjem u nepomični objekat dok sede ili stoje. Pretpostavlja se da Trataka ima brojne zdravstvene benefite - kao što je popravljanje vida i smanjivanje glavobolje, smanjivanje nivoa stresa i postizanje boljeg fokusa. Ukoliko ste napolju, fokusirajte pogled na neki prirodni predmet kao što je kamen, drvo ili čak mesec. Ukoliko ste u zatvorenom prostoru, pokušajte da gledate u centar fitilja upaljene sveće ili u neku interaktivnu grafiku. Trataka može biti prilično naporna, te stoga počnite sa 15 do 20 sekundi a ostatak vremena odmarajte. Najduže treba gledati 10 do 15 minuta.

Meditacija disanjem:

Ova tehnika se još naziva i joginskim disanjem ili Pranajama i sastoji se od kontrolisanja udaha i izdaha. Ova vrsta meditacije može da se sprovodi bilo gde i bilo kada.

Meditacija može biti mnogo više od mirnog, nepomičnog sedenja na kauču. Isprobajte jednu od ovih alternativnih metoda meditacije i pronađite onu koja vam najviše prija. Tako ćete uvesti princip svesnosti i prisutnosti u svakodnevnu dnevnu rutinu.

Izvor: Lovesensa