Najveći deo života provodimo u haotičnom odnosu sa okolinom, samim sobom, u diskonekciji sa našim telom i umom. Ponekad, šta god radili, naš um luta na bezbroj mesta, sve dok ne pogledamo u prošlost i shvatimo da je naš život konstantan tok usputnih, nepovezanih momenata. U svakom "sadašnjem" momentu uglavnom čekamo neki veliki događaj koji sledi ili preispitujemo neki koji je već odavno prošao.

Zazen, u bukvalnom prevodu "sedeća meditacija", disciplina je koja varira od škole do škole, ali se generalno smatra meditativnim načinom stupanja u kontakt sa unutrašnjom egzistencijom. Zazen se smatra srcem japanske soto-zen budističke prakse, a u njenoj srži se nalazi odstupanje od svih vidova fizičkog i umnog kretanja, puštanja misli i ideja da slobodno prolaze bez našeg uplitanja u njih.

Problem je što je koncept "sutrašnjice" odnosi na nepostojeće sutra. Budućnost se još nije desila i, koliko god je pažljivo (ili nepažljivo) isplanirali, kako god je zamislili - ne možete je kontrolisati. Sanjariti o sutrašnjici je poput gledanja slike kroz Fotošop: boje su življe, specijalni efekti izgledaju spektakularno, scenario je savršen i niko nema bore. Očaravajuće je, da, ali nije stvarno.

Takođe, "juče" više ne postoji. Momenti koje smo proživeli više ne postoje, ostaju stvarni samo kroz priču, kroz naš doživljaj i našu percepciju njih. Nasuprot metafore sa Fotošopom, gledanje u prošlost je poput gledanja loše serije: slika je nekvalitetna, dijalozi su preterano dramatični, gluma otužna...sve je preuveličano, ali isto tako nije stvarno.

Bez "sutra" i "juče" sve što imamo, i sve što nam je potrebno je "danas", beskrajno "sada". Zen meditacija, ili zazen, podučava nas da se okrenemo i posvetimo sadašnjosti, trenutku u kom smo, podučava nas kako da ga prihvatimo i u njemu budemo srećni.

Praktičan deo ove meditacije veoma je jednostavan, i sa sastoji se iz tri laka koraka:

1. Sedite

Moramo naći tiho i mirno mesto. Ovo nije neophodno, ali se počenticima, radi lakše koncentracije, savetuje da nađu neki kutak u kome će distrakcije biti svedene na minimum. Iako prigušeno svetlo najčešće ima umirujući efekat, dobro osvetljena prostorija, sa puno sunca će pomoći da se odagna osećaj pospanosti.

9 alternativnih načina da meditirate: novi pristup meditaciji

Kada nađemo odgovarajuće mesto, moramo se smestiti u položaj koji nam najviše odgovara. Poželjno je sedeti ravne kičme i opuštenih ramena, ako je moguće na patosu. Poenta zazena je okretanje sebi, što delimično znači i pružati potporu svom telu koliko i psihičkom aspektu.