Masaže, biljke i cveće činili su veliki deo drevnih svakodnevnih rituala. Danas znamo da izvorne metode mogu da pomognu u poboljšanju metoda nege u zapadnoj kulturi, koje se temelje na intervenciji umesto na prevenciji.

Uz tradicionalnu kineskumedicinu najčešće vezujemo akupunkturu, međutim, njihova drevna medicina velikim se delom zasniva na korišćenju bilja, korenja i plodova za određena stanja, uključujući i negu kože. Tako nije čudno da se Kineskinje za očuvanje lepote oslanjaju na pet hiljada godina stare biljnepreparate. Veruju da određeni preparati podstiču cirkulaciju, hidratizuju, poboljšavaju teksturu i elastičnost kože, a neke od njih s nama je podelila akupunkturološkinja dr Vesna Gorički.

Još jedan način da upotrebite med: kupka od meda

Kina se smatra domovinom čaja, a Kinezi ga konzumiraju i kao napitak i kao lek, pa zauzima centralno mesto u mnogobrojnim ritualima. Beli čaj, koji je dragoceniji od poznatijeg zelenog, čak deset puta snažnije štiti kožu od oksidacijskogstresa koji smanjuje ćelijske funkcije kože, što ovom čaju daje izvrsno pomlađujuće delovanje, utvrdilo je američko istraživanje univerziteta Hospitals of Cleveland.

Ipak, to su Kineskinje odavno znale pa su osmislile recept za pomlađujuću masku protiv bora. Dodajte tri kašike listića beloga čaja u 0,5 dl vode, temperature 70 - 80°C. Pustite da se čaj ohladi do sobne temperature, te ga procedite. Ohlađen čaj pomešajte sa 3 do 4 kašike pirinčanog brašna tako da pasta bude gusta poput tečnog jogurta. Dobijenoj smesi potom dodajte bananu, pa sve zajedno miksujte dok ne dobijete glatku i mazivu pastu. Nanesite je na suvu i čistu kožu i ostavite da deluje 15 minuta. Masku isperite vodom, lagano je utrljavajući u kožu da biste napravili piling.

Osveženje u nekoliko kapi: aromaterapija za spa efekat

Tonik od pirinčane vode još je jedan od klasika kineskih obreda ulepšavanja. Namočite pola šolje neoljuštenog pirinča u dve šolje vode, ostavite da odstoji 10 do 15 minuta, ili dok voda ne postane mlečnobele boje. Promešajte pa procedite, a dobijenu tečnost čuvajte u frižideru 3 do 4 dana i koristite je kao tonik. Pirinčana voda sužava pore, omekšava kožu i daje joj zdrav sjaj. Preporučuje se za smirivanje nadražene kože i za negu kože sklone aknama.

Izvor: Lovesensa