Koliko god je poslednjih decenija nauka napredovala, u potrazi za lepotom drevni tretmani nege stalna su inspiracija – oni koji potiču iz vremena kad nije bilo kozmetičkih laboratorija, kad su se žene oslanjale na prirodu i na znanja tradicionalne medicine.

Kupanje u turskom hamamu deo je obreda nege tela, užitka opuštanja i druženja. Uz temperaturu od 45°C i visok procenat vlage, od 90 odsto, boravak u hamamu jača nam imunitet, podstiče detoksikaciju i pročišćava epiderm.

Dok ležite na zagrejanom mermeru, tellak (maser/maserka) vas poliva toplom vodom iz bakarnih posuda da bi se delovanjem topline mišići opustili, a pore otvorile. Tada sledi glavni deo tretmana ‒ piling i masaža tela pomoću specijalne rukavice kese. Tim činom se, delimično i bolnim, dubinski čisti koža i podstiče njena regeneracija, a ona postaje mekša i svežija. Kako tursko kupatilo doživeti u sopstvenom kupatilu savetuje Zoran Tušek, hamam-majstor iz Energy Clinic Spa Centra u savudrijskom hotelu Kempinski.

Uklanja mrtve ćelije i toksine: napravite sami slanu kupku koja će oporaviti vašu kožu

Kada ste kod kuće, specifičnu atmosferu hamama s povišenom temperaturom prenesite u zatvorenu tuš kabinu. Pustite vruću vodu koja će za nekoliko minuta da poveća temperaturu u prostoriji i da stvori preko potrebnu vlagu i paru – nužnu kombinaciju da telo počne da se znoji.

Ukoliko imate kadu, potapajte se u toploj vodi dok se pore ne otvore. Znojenje je znak da telo možete početi da tretirate rukavicom za piling. Piling radite dugim pokretima, počevši od stopala i nogu i napredujući prema trupu i rukama.

Jutarnje tuširanje kao ritual: 3 načina da pročistite telo i dobijete novi izvor energije

Zatim temeljno isperite ostatke mrtvih ćelija kože trljajući se sapunom na prirodnoj bazi. Idealan je sapun od masline, s dodatkom maslinovog ulja. I pri pranju tela koristite rukavicu, ali nešto mekšu od one koju ste koristili za piling. Ako želite dodatnu detoksikaciju i dubinskočišćenje kože, pre pilinga telo natrljajte marokanskim crnim sapunom na bazi crnih maslina i maslinovog ulja.

Ostavite da deluje nekoliko minuta, isperite vodom i potom napravite piling. Ovaj sapun ima antiseptička i protivupalna svojstva, uklanja mrtve ćelije i toksine i hidratizuje i revitalizuje.

Kako je tradicionalnu masažu tela penom malo teže izvesti u kupatilu, ovaj ritual završite pranjem kose, što je uobičajeno u turskim kupalištima, pritom koristeći takođe prirodne proizvode.

Izvor: Lovesensa