Ljubavnisimboli nam pomažu da na najbolji, najromantičniji i ujedno najefikasniji način iskažemo svoje najdublje emocije. Ono što je verovatno najzanimljivije kada su ovi simboli u pitanju jeste činjenica da oni u osnovi ne definišu ljubav, odnosno da im to nije ključna uloga, već da nas zapravo uče da jasnije pokazujemo svoja osećanja ljudima koji nas okružuju. Samim tim, fokusiranje na određeni simbol nam (najčešće na podsvesnom nivou) omogućava da dođemo do dubljih saznanja i da lakše shvatimo šta zapravo želimo kada su odnosi u pitanju.

Razmislite dobro koja je vaša prva asocijacija na ljubav, i postarajte se da taj simbol uvek bude sa vama. Koristite ga u svojim meditacijama, ili ga na neki drugi način implementirajte u svoju svakodnevnicu – razmišljate često o njemu, vizualizujte ga, vodite dnevnik svojih osećanja… Neka upravo taj simbol konstantno bude u vašim mislima kako bi lakše dopreo i do vašeg srca, jer samo tako on može pomoći da ideju o iskrenoj i pravoj ljubavi “privučete” u svoj život. Ukoliko još uvek nemate svoj omiljeni simbol ili niste sigurni koji vam najviše odgovara, mi vam u nastavku nudimo listu najčešćih i najprepoznatljivijih ljubavnihsimbola i njihovog značenja:

Jabuka: svi znamo da je jabuka oduvek važila za simbol plodnosti, izobilja i bogatstva, ali da li ste znali da je ovo drvo (i njegov plod) takođe simbol iskrene i prave ljubavi? Ako ne verujete nama, poverujte bar grčkoj mitologiji koja nas uči da je Gea (Zemlja) darovala Zevsa i Heru zlatnim jabukama na ceremoniji venčanja. I grčki bog vina, Dionis, je upravo pomoću jabuka pokušao da zadobije ljubav prelepe Afrodite. S druge strane, na Dalekom Istoku, cvet jabuke je takođe moćan simbol mira i obožavanja.

Javorov List: u Kini i Japanu upravo ovaj list simboliše neraskidivu ljubav dvoje ljudi. U Kanadi se ovi listovi tradicionalno postavljaju kraj kreveta kako bi ljude štitili od zlih duhova, obezbedili im miran san, ali i povećali libido! Kako su rodama upravo grančice javora najomiljeniji materijal za pravljenje gnezda, tako se ovo drvo oduvek smatralo i dobrim porodičnim predznakom, i označavalo je prinovu u kući! Ne treba zaboraviti ni slast javorovog sirupa koji je takođe jasna asocijacija na slatkoću i zadovoljstvo koju svaka ljubav treba da pruža.

Školjka: s obzirom na činjenicu da ju je tako teško otvoriti, školjka je oduvek važila za snažan simbol zaštite. Ljubav štiti, pomaže da ostanemo verni i požrtvovani i u najtežim trenucima, a onim najromantičnijim srcima pomaže i da čuju šum okeana pretočen u melodiju iskrene ljubavi. Kao što školjka u svojoj unutrašnjosti čuva najdragoceniji biser, tako bi i čovek trebao da sačuva ono najplemenitije i najuzvišenije osećanje – osećanje ljubavi! Rimska mitologija nas uči da je boginja lepote Venera izornila iz morske pene u velikoj školjci, dok je indijska boginja Lakšmi nastala iz najlepše školjke, zahvaljujući biserima i sitnim zrncima peska.

Prilagođeno sa: Simboli