Jesen je period kada se život vraća u poslovno-porodičnu rutinu. Gotovi su odmori i lenji letnji dani. Deca i mladi su se vratili u učionice. Dani su kraći, a noći sve svežije. Sunčeva putanja na nebu sve je niža, pa su svetlost i toplota manje intenzivne. Iako se tradicionalno pravljenje planova i novi ciljevi vezuju za decembar i januar, ovaj period rane jeseni je zapravo idealan za nove projekte o kojima smo maštali na plažama i lagano im postavili temelje u septembru, piše MagdaDežđek.

U budizmu postoji koncept poznat kao „početnicki um”, koji nas uči kako da percipiramo svaki trenutak u životu kao novi početak. „Kada nam je nešto novo, nepoznato i sveže, kada se sa necim susrećemo prvi put, u nama se javljaju prirodna znatiželja i otvorenost”, objašnjava Karmen Mihalinec, uciteljica zen joge. "Otvorenost prema ljudima, događajima i situacijama daje nam priliku da se dublje posvetimo onome sa čime se susrećemo. Dublja posvećenost otkriva pravu prirodu pojava, nadilazi naš uski, često sebičan interes, širi nam pogled i pokazuje njihovu lepotu i jedinstvenost.”

Ovo je pogodno ne samo za refleksiju na život uopšteno nego i za dubinsko promišljanje o nama samima. Ako smatrate da je vreme da se distancirate od svojih prošlih verzija i usredsredite na sadašnje ja, pomoću sledećih koraka možete postepeno da izgradite temelje za svoje novo, buduće ja.

1. Pospremite prostor u kome boravite

Da biste izgradili nešto dobro, potrebne su vam dobre dnevne navike. Ali da biste pretvorili novu, nepoznatu radnju u svakodnevnu naviku, moracete da ucinite svešto možete kako biste smanjili izglede zbog kojih biste možda mogli da odustanete i odlažete. „Zbog toga je prostor u kome provodite najviše vremena”, savetuje psihoterapeutkinja Tihana Fulir, „potrebno ocistiti i (re) organizovati. Uredan prostor ogleda se u vašem umu, što znaci da i vaše misli postaju smirenije, jasnije i fokusiranije, što ce vas pogurati da krenete napred i da se lakše pridržavate svog plana.“

2. Razmislite u čemu ste pogrešili - Kada prihvatite neke obaveze ili projekat bilo kojih razmera, neuspeh je uvek moguć. Da biste u budućnosti preskocili pitanje: „Gde sam pogrešila?”, psihoterapeutkinja predlaže da na samom početku budete iskreni prema sebi preispitujući svoje greške u prošlosti. „Odvojite vreme da razmislite i shvatite šta je pošlo po zlu, gde su stvari pocele da se raspadaju. Tek tada možete da počnete da sastavljate novi plan sa svojom strategijom za postizanje uspeha. To je plan koji će vam pomoći da postignete željeni napredak.”

3. Preispitujte svoje ciljeve i vrednosti - „Pre nego što napravite korak napred na svom novom putu, morate da se uverite da su temelji cvrsti”, kaže terapeutkinja. Ovo je izuzetno važan korak, jer zbog loše odabranog cilja trećina planova pada u vodu do kraja meseca. Oni ne uspevaju zato što je vaš cilj odabran zbog nekog od ova tri razloga: odluka je doneta na osnovu onoga što vam neko drugi govori da promenite; plan nije jasno i precizno definisan; niste osmislili realne korake i plan za postizanje svog cilja. Kako biste izbegli da vaš cilj izbledi i pre nego što ste počeli njime da se bavite, psihoterapeutkinja savetuje da sebi postavite sledeća pitanja: kako želite da živite, da li je vaša ideja u skladu sa vašim vrednostima (koje su uopšte vaše vrednosti), i šta ćete učiniti ako se neko vama blizak ne slaže sa onim što želite.

4. Odlučite šta želite da uradite sledeće - „Kada ste stvorili ideje za moguće puteve kojima biste mogli da krenete u skladu sa svojim vrednostima, vreme je da odlučite koji ćete da odaberete”, kaže terapeutkinja. Ne dopustite da vas ovaj korak preplaši ili baci u prokrastinaciju, jer ništa nije konačno. Kako objašnjava Fulir: „Izbor jednog puta znači odustajanje od ostalih, ali to ne znači da posle ne možete da ispravite smer izborom drugog ako stvari ne funkcionišu ili se ne osećate dobro.”

5. Skupite hrabrost za promene - „U redu je osećati se preplašeno zbog odlaska na novu, neistraženu teritoriju. Bilo bi čudno da nije tako”, ističe terapeutkinja, ali je uprkos strahu potrebno staviti jednu nogu ispred druge, bez obzira na to kako se osećate. „Sve što treba da učinimo kako bismo preokrenuli strah jeste da naučimo kako da se u nepoznatom osećamo prijatno umesto da ga se užasavamo”, savetuje autorka bestselera i kouč Džen Sinsero. Kako objašnjava u svojoj knjizi „Budi i ti opaki igrač”, sve se svodi na to kako biramo da idemo kroz život: „Da li je tvoj strah jači od tvoje vere u nepoznato (i sebe) ili je tvoja vera u nepoznato (i sebe) jača od tvog straha?”

6. Prepoznajte prepreke koje vam stoje na putu - Kada donesete ozbiljnu odluku, znači da ste 100 odsto u tome i da se krećete prema svom cilju bez obzira na ono što vam se nae na putu. A sigurno je da ce vam se svašta naći na putu. „Doslednost u svojim novim navikama dace rezultate koje tražite i koji ce vas podstaci da nastavite... dok ne zapnete”, kaže psihoterapeutkinja. „To se događa i dogaace se. Vaše telo ce se prilagoditi, recimo, novom programu vežbanja. Nova dnevna rutina s vremenom će vam se učiniti dosadnom zbog čega će motivacija pasti. Ili ćete možda doživeti veliki neuspeh zbog čega ćete se osećati potišteno i zbunjeno. Tada ćete morati da uočite i osvestite problem, podignete se sa poda i krenete ponovo” ohrabruje nas terapeutkinja. Zapamtite, jedini neuspeh jeste odustajanje. Sve ostalo je ispitivanje terena.

Izvor: Sensa