Preko nakita možete istaći svoju autenitčnost, ljubav, karakteristike, ili čak predstaviti svoj stav prema nečemu. Nakit nije samo modni detalj, već mnogi komadi, bez obzira da li je reč o prstenu, narukvici, privesku ili minđušama, mogu imati simbolično značenje - otvoreno ili nositi tajnu poruku. Tako na primer znak beskonačno ukazuje na dugovečnost ili dugu ljubav, nošenje dva prstena na jednom prstu može ukazivati na samopouzdanje ili unutrašnju snagu itd.

U poslednjih nekoliko godina ogrlice sa imenom postale su posebno popularne, a postoje razlilčita značenja i simboli koji ukazuju zašto je osoba izabrala baš taj komad nakita:

Prikaz ljubavi prema drugom

Često se ogrlica sa imenom druge osobe nosi kao znak vaše ljubavi i odanosti toj osobi. Pa tako žene biraju da nose nadimak ili ime partnera, dece, sestre, majke, najbolje prijateljice... Postoji toliko mnogo prelepih zamršenih dizajna, fontova i stilova koji se mogu koristiti za jednostavan čin da se nečije ime ulepi na zadivljujući komad nakita. Svako ime nas podseća na neku osobu, ali postoje imena koja su nam u životu beskrajno važna i bude posebne emocije.

Poklon sebi

Ogrlica sa imenom se takođe može koristiti da označi ličnu vezu sa sobom, kao vid samosonaživanja i ljubavi prema sebi. Neke osobe sebe na ovaj način "časte" jer su obavile važnu stvar u životu, neki posao koji je bio važan, prekinuli lošu vezu, doneli važnu odluku... Ova oglica ih podseća na njihovu snagu. Pevačica Rijana često nosi ogrlicu sa svojim imenom, ali gaje napisala na hebrejskom. Tako d amožete nositi privezak sa imenom, ali da zapravo ne napišete svoje ime, već ga predstavite nekom porukom, karakternom osobinom, ili ga istaknete na stranom jeziku...

Kao podsetnik na voljenu osobu koja nam nedostaje

Za ovu ogrlicu se često odluluju i ljudi koji su izgubili neku dragu osobu, a onda žele da imaju kraj sebe, blizu srca, ime te osobe koja će ih podsećati na njih kada se osete usamljeno, potrebna im je snaga ili kao iskaz ljubavi.

U svakom slučaju, iz bilo kojeg razloga da nosite ogrlicu sa svojim ili tuđim imenom, njeno značenje i simbolika su jasni. Reč je o LJUBAVI. Čije ime biste vi nosili na ogrlici?

Izvor: Sensa