Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pohvala sporosti

Često opisivan kao nezvanični kum kulturne promene usporavanja, Carl Honoré u recesiji vidi pozitivnu priliku za Slow Living i kaže da je potrebno vreme da se desi spora revolucija.

  Izvor: Shutterstock

Predstavljamo vam Carl Honoréa, inspirativnog oratora, novinara i globalnog aktivistu Slow Living. Njegovo ime već ste čuli i o njegovim idejama čitali se u Sensi. Kada je 2004. godine objavio knjigu “Pohvala sporosti” (“In praise of slow”), Carl je samo ukazao na trend ka usporavanju. Poveo nas je na sinestezično putovanje kroz paradigmu usporavanja, počevši naravno od slow food Italije koja je pre samo sto godina iznedrila futurizam i objavila da je “divota sveta bogatija za još jednu lepotu - lepotu brzine”.

Sada pričamo o usporavanju. Spora hrana – spori gradovi - spora medicina – spori seks – spora radna mesta – spora detinjstva, u intervjuu za Sensu Carl kaže da je potrebno vreme da se desi spora revolucija.

Šta Vas je inspirisalo da počnete da istražujete i pišete Pohvalu sporosti?

Moj život pretvorio se u neprekidnu trku protiv sata. Uvek sam bio u nekoj žurbi, uvek sam brinuo kako da dobijem na vremenu i uradim više. Poziv na budjenje desio mi se kada sam shvatio da razmišljam da kupim kolekciju jednominutnih priča za pred spavanje. Drugim rečima Snežana i sedam patuljaka u 60 sekundi!

Odjednom mi je sinulo: moje ubrzanje se toliko otrglo kontroli da sam čak bio voljan da projurim kroz dragocene trenutke sa mojom decom na kraju dana. Mora da postoji bolji način, razmišljao sam, jer živeti na fast forward nije baš neki život.Iz tog razloga počeo sam da istražujem mogućnost usporavanja.

Prošlo je pet godina od kako je knjiga prvi put objavljena i još uvek inspiriše pojedince, organizacije i one koji nam kroje politiku. U medjuvremenu pogodila nas je globalna ekonomska kriza. Koju ulogu slow pokret može da igra u ovoj recesiji?

Slow living pokret trenutno je relevantniji no ikada. Credit crunch i globalna recesija poslednji su dokaz da način na koji smo do sada živeli nije održiv. Socijalno-ekonomsko-kulturni model poslednjih nekoliko dekada ne funkcioniše. Lov na brzi rast, brzi profit i brzo konzumiranje je doveo svet na kolena.

Ono što nam je sada potrebno je hrabrost i maštovitost da iscrtamo mape za novi put, da izgradimo novi model. I ja mislim da Slow Living filozofija nudi rešenje. Možemo da izgradimo srećnije, zdravije, produktivnije društvo koje je osposobljeno za izazove dvadeset prvog veka tako što ćemo postići balans između brzog i sporog, truditi se da stvari radimo u pravoj brzini.

Koje slow living principe je Vaša porodica ugradila u svoje užurbane živote u Londonu?

Ljudi me uvek pitaju da li ja walk the Slow talk, što bi rekli Englezi – i na sreću moj odgovor je da. Suština mog života nekada je bila u brzini i kvantitetu, u trudu da uradim što više stvari u što kraćem vremenskom periodu. Sada radim manje stvari, ali ih radim bolje i više u njima uživam. I više nemam utisak kao da me stalno nešto požuruje. Zapravo to se sada u opšte ne dešava.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj