Verovatno se pitate kako jedna čaša vina može da utiče na vaše bolje razumevanje i prihvatanje mindfulness tehnike. Ali ispravna degustacija vina sadrži ključne elemente mindfulness tehnike: otvorenost za nova iskustva, fokus na sadašnji trenutak, svesnost o ukusu, kao i svesnost o telu, mislima i emocijama. Ovo iskustvo možemo nazvati winefulness.

Prvo se fokusirate na izgled vina. Da li je prozirno ili gusto? Koje je boje? Da li je boja svuda ista ili je svetlija na ivicama a intenzivnija u centru čaše?
Zatim ćete pomirisati vino. Ovde opet primenjujete minfdulness tehniku: usmeravate pažnju na svoja čula. Kakvog je mirisa vino? Koje mirise možete detektovati: voće, cveće, povrće, duvan, drvo ili nešto potupno drugačije? Potpuno je nevažno kakvi su vaši odgovori, važno je iskustvo kroz koje prolazite.

Sada vino treba da probate. Zavrtite ga po ustima, usisate malo vazduha kroz njega i pokušajte da dobijete najviše informacija moguće putem čula ukusa. Kiselost ćete osetiti na stranama jezika, gorčinu pozadi a slatkoću na vrhu jezika. Da li je ukus u skladu sa mirisom ili nešto potpuno drugačije?
Nakon što se gutljaj vina progutali ili ispljunuli, šta se dešava? Da li u ustima imate čist i svež osećaj? Da li ste spremni za još jedan gutljaj ili su vam još uvek prisutni arome i ukusi u koji možete još malo uživati?

Za profesionalce ovo je trenutak odluke. Da li je vino dobro, loše, izvrsno ili prihvatljivo? Da li je potrebno da još odleži i tako dalje. Za vas je odličan trenutak da ovu winfulness tehniku primenite i na druge oblasti života: usmeravajte pažnju na ukuse, boje, mirise i osećaje koji vam se dešavaju. Uskoro kreću berbe grožđa pa vežbajte!

Izvor: Sensa