Jedan od ključnih saveta za život u kom ćete živeti bez pritiska, straha i depresije, jeste spoznaja i svest o tome šta možete da kontrolišete u svom životu, a nad čime nemate kontrolu. Oslobađanje od potrebe za kontrolisanjem svakog trenutka svog života nije jednostavno, ali je moguće uz odgovarajuće vežbe.

Predivne izreke o ljubavi koje ćete dugo pamtiti: evo šta već danas treba da kažete voljenoj osobi

Fokusiranjem na ono što možete promeniti i otpuštanjemintenzivne težnje za promenom nepromenljivog, smanjujete stepen svoje emocionalne reaktivnosti, intenziteta kojim kao pojedinci doživljavate emocionalna stanja. Razlikovanjem promenljivog od nepromenljivog, sagledavanjem realne situacije i pojednostavljivanjem pristupa životu, oslobađate se imaginarnog bola i patnje. Poznata i simpatična izreka Rajnholda Nibura podseća nas upravo na to: „Bože, daj mi smirenostida prihvatim stvari koje ne mogu da promenim, hrabrosti da promenim one koje mogu i mudrosti da razlikujem jedne od drugih“.

Proverite da li se u vama skriva energetski vampir: 5 znakova da je nagativna energija okupirala vaš život

Tim Feris, biznismen i jedan od najprodavanjih autora, osmislio je jednostavne i sažete vežbe koje pomažu u razlučivanju toga šta je u našoj moći, a čemu treba da se prilagodimo. Strah od novog i neisprobanog je prisutan kod većine ljudi. Zato prvo porazmislite koliku štetu vam donose nečinjenje i neaktivnost u emocionalnom, finansijskom, fizičkom i svakom drugom smilsu. Anksioznost, strah i depresija, uzrokovani time što ne znamo kakvi će biti ishodi pojedinih životnih situacija, mogu se prevenirati kroz tri jednostavne tačke.

1.DEFINICIJA šta je to što vas najviše plaši i do poslednjeg detalja vizuelizujtenajgori scenario i ishod, te ih zapišite na papir. Napravite verziju najgoreg ishoda vašeg života za 6 meseci, godinu dana i tri godine. Razmislite da li je rešenje status quo ili se rešenje nalazi u hrabrosti da pokušate nešto drugačije.

5 načina da pobedite anksioznost: ove vežbe možete da praktikujete u bilo kom trenutku

2.PREVENCIJA bi trebalo da bude kolona u koju ćete upisati sve ono što možete da učinite i preduzmete kako do najgoreg ishoda ne bi došlo, ili kako biste prošli sa najmanje štete. Predupredite loš događaj odgovarajućom pripremom, kako biste znali da ste učinili sve što je u vašoj moći.

3.POPRAVITE sve što možete ukoliko je došlo do najgoreg ishoda događaja. Upišite na papir konkretne korake koje ćete preduzeti da opravite ono što se da srediti, pa makar i minimalno. Razmislite ko su osobe od kojih možete da tražite pomoći savet. Sumirajte koje su koristi od učinjenog, i da li ste stekli neka nova znanja, veštine, finansije ili poznanstva.

Izvor: Lovesensa