1. Budite savestan konzument

Kupujte savesno. Svakom kupovinom, naime, pokazujete kakav svet želite. Pitajte se podržavate li svojom kupovinom dobre stvari ili možda iskorišćavanje ljudi, prirode ili životinja. Mislite na pozadinu stvari koje kupujete. Ne budite slepi, gluvi ili apatični. Udahnite i pitajte se pre nego što nešto kupite činite li dobro i treba li vam to zaista. Budite svesni i šta unosite u sebe, svoje telo. Budite zahvalni za hranu koja vas hrani.

Pazite kakvim vestima i medijima dajete pažnju. Pomažu li vam da se razvijate i rastete? Ili vas uznemiravaju i skreću pažnju od bavljenja važnim stvarima? Uništavaju svesnost sadašnjeg trenutka?

2. Budite u trenutku. Dišite. Slušajte

Pomno birajte reči. Pre nego što progovorite, razmislite čine li vaše reči štetu ili šire ljubav.

Budite svesni svakog trenutka. Svesno dišite pre nego što uđete u dom, na posao ili u školu, osvestite šta činite ovde i sada. Potrebno je opažati sadašnji trenutak da bismo bili zadovoljni svojim postojanjem.

Slušajte ljude sa kojima dolazite u kontakt. Tolerišite različitost.

3. Izrazite zahvalnost za SVE

Osvestite šta sve imate. Zahvalnost vas povezuje sa vlastitim životom. Budite zahvalni i za mogućnosti koje vam život pruža, ali i za izazove i iskušenja. Za sve što vam dođe na životni put.

4. Budite saosećajni i ljubazni

Širite radost, a ne negativnost. Opazite gde je potrebna pomoć. Zamislite se u tuđoj koži. Posmatrajte stvari iz druge perspektive, ne samo iz svoje. Budete li znali čuti druge, znaćete čuti i sebe.

5. Tražite mudrost

Težite životnoj mudrosti, slušajte svoje unutrašnje vođstvo. Pretvorite znanje u mudrost. Poštujte svoja načela. Radite šta govorite.

6. Prihvatite kontinuiranu promenu

Otvorite se za novo. Promena je činjenica našeg postojanja koju ne možemo zanemariti. Prihvatite svaku promenu koja je potrebna jer će vas odvesti do cilja.

Izvor: Sensa.hr