Draga mama, danas je bio još jedan neverovatan dan. Bila sam iscrpljena i zauzeta i usamljena, a ponekad i sve to odjednom. Ali znaš da tako sve to ide kada odgajaš detei novorođenče - i pogledaj nas! Svi smo preživeli.

Tokom današnjeg dana, bilo je oko desetak trenutaka koje sam htela da te pozovem. To je moj prvi instinkt: ako je to dobra vest, želim da te pozovem. Ako je loša vest, želim da te pozovem. Ako nema nikakvih novosti, i dalje želim da te pozovem. Jer bez obzira šta imam da kažem, tih nekoliko minuta na telefonu sa tobom je neprocenjivo.

Istina je, ti me razumeš na jedinstven način na koji moj muž, deca ili najbolje prijateljice nikada neće. (Ma koliko ih ja volela!) Očigledno postoji naučni razlozi za to: prema nedavnoj studiji, mozgovi majki i ćerki su neobično slični kada se radi o emocionalnoj obradi informacija. To znači da ti uvek možeš da zamisliš kako se osećam u različitim situacijama. Nije mi bila potrebna studija da mi to kaže. I kad sam padala, povređivala kolena, i kad su mi slomili srce, uvek si bila tu za mene - čak i kada smo udaljene stotine kilometara.

Međutim, na mnogo načina mi se čini da si mi sada potrebna više nego ikada ranije. To je zato što si ti jedina koji razume, ne samo šta znači biti majka, već šta znači biti majka kakva ja težim da budem.

Često kažeš da se ne sećaš najbolje svojih prvih dana majčinstva. Kao neko ko je u ozibljnom manjku sna, to mogu potpuno da razumem. Iako se ne sećaš svih tih specifičnosti, znaš kako se osećam. Dok moj suprugsaoseća sa mojim nevoljama oko dojenja ili komplikovanim emocijama koje prate sve majčinske obaveze, ti imaš istinsku empatiju.

Ti me istinski razumeš i znaš kroz šta prolazim. Sada kada imam svoju decu, osećam da te i ja bolje razumem. Sada sam ja ta osoba. Za neke je rečenica „Pretvaram se u svoju majku“ šokantna i pomalo zastrašujuća. Za mene je to jasan znak da sam na pravom putu. Uvek sam (zaista, čak i tokom tih tinejdžerskih godina!) znala da imam sreće što te imam kao mamu - jer to nije sve što si ti meni. Ti si moj prvi i najbolji prijatelj.

Volim te zauvek,

Tvoja ćerka.

Izvor: Stil