U jednom intervjuu DalajLama je dao jednu moćnu i surovo realnu poruku koja nas podstiče da zastanemo, razmislimo i zapitamo se - da li se mi zaista trudimo da srećno proživimo svoj život koji u odnosu na večnost izgleda kao mala čestica, kao tren, piše Lovesensa.

Dalaj Lamina izjava je sledeća:

"Ono što me najviše iznenađuje je ljudska priroda. Jer osoba žrtvuje svoje zdravlje da bi zaradila novac. Potom žrtvuje novac kako bi obnovila svoje zdravlje. A onda se toliko brine za budućnost da ne uživa u sadašnjosti; kao rezultat, on ne živi u sadašnjosti ili budućnosti. Živi kao da nikada neće umreti, a onda umire kao da nikad nije živela. "

Jedan dan u životu Dalaj Lame: ovo su najvažniji termini za meditaciju

Koliko god zvučao radikalno, ovaj citat je zaista vredna životnaporuka. Živimo u vremenima kada je zahvalnosti malo, a potreba sve više. Neke stvari nam čak i nisu potrebne, ali se od nas očekuje da ih danas imamo kako bismo bili u potpunosti prihvaćeni infiltrirani u društvu - dobar automobil, skup mobilni telefon, markirana garderoba ili luksuzno putovanje...

Objave na društvenim mrežama od nas to traže - pitanje je, da li ste dovoljno jaki i osvešćeni da se odreknete takvog pritiska?

Ili, idemo na posao sa jednim ciljem - NOVAC. Na tom istom poslu smo nezadovoljni, neispunjeni, on nam donosi stres, narušava samopouzdanje i budi nemir. Sa tim unutrašnjim osećanjima ustajemo, koračamo kroz život i ležemo da spavamo. Takve negativne emocije narušavaju zdravlje, a kada nestane zdravlja, novac gubi tu vrednost i magični sjaj. I tako se trkamo sa vremenom ne razmišljajući - Da li mi baš ovaj trenutak života može doneti radost ili ostati u lepom sećanju?

10 Dalaj Laminih lekcija koje će vam promeniti život

Ponekad je potrebno da se odreknemo šablona, usađenih uverenja, pritiska, trendova, borbe za nadmoć... Za sreću je često sasvim dovoljno da legnemo na travnjak i posmatramo oblake. Da uživamo u ukusnoj večeri koju nam je spremila draga osoba ili da u jednom zagrljaju, toplom pogledu ili osmehu vidimo lepotu koja odnosi sve mračne senke.

Razmislite - Šta vam divno može doneti SADAŠNJI TRENUTAK?

Izvor: Lovesensa