Doktor Stenli Koren, američki neuropsiholog i kinolog, autor brojnih studija o ponašanju pasa, zaključuje da se inteligencija psasastoji iz tri dela: adaptivna inteligencija, sposobnost rešavanja problema, instiktivna inteligencija i inteligencija poslušnosti.

Pročitajte još:

OVI ZNAKOVI POKAZUJU KAKO SE VAŠ PAS OSEĆA: Evo kako da otkrijete emocije svog kućnog ljubimca prema govoru tela

Naučnici otkrivaju: pas leči našu dušu i pomaže da prevaziđemo teške trenutke

Rejting najpametnijih rasa pasas koje je sastavio dokto Koren podrazumeva kombinaciju sve tri inteligencije kod psa. Pametan pas ne znači i miran pas, često su najinteligentiniji psi izuzetno aktivni, ali su i podobni za dresuru.

Evo koje tri rase pasa se ističu po svojoj inteligenciji:

1. Border koli

Border koli je intelektualan, aktivan i instiktivan pas. Istraživanja pokazuju da je border koli najinteligentniji pas na svetu, lako se dresira, a voli uvek da ima neku specifičnu aktivnost i zadatak. Pored njegove inteligencije, border koli je vrlo drag, mio i uravnotežen, odan vlasniku, pa lako prirasta za srce celoj porodici.

2. Pudlica

Elgantne i ljupke pudlice su vrlo inteligentne i mogu se dresirati lako. Vrlo su prilagodljive, pa ih možete voditi svuda sa sobom, a njihova najlepša karakteristika je to što su otvorene i prijateljske nastrojene prema ljudima. Znatiželjne su i spremne za učenje. Oni su savršeni porodični psi jer su vrlo ljupke, odane i spremne da vam pokažu svoju ljubav.

3. Nemački ovčar

Inteligentan, vredan i odan, nemački ovčar je vrlo poslušan i inteligentan pas koji se dresira u različite svrhe, poput čuvara i spasioca. Imaju veliku bistrinu uma, samopouzdanje i hrabrost, ali su i izuzetnio verni vlasniku. Uz pravilnu dresuru mogu biti vrlo ljubazni i ljupki sa decom. Prema listi doktora Korena u nastavku liste najinteligentnijih pasa ističu se zlatni retriver, doberman, šetlandski ovčar, labrador retriver, patuljasti kontinental epanjel, retriver i austalijski govedar.

Izvor: Lovesensa