Horhe Fransisko Isidoro LuisBorhes Asevedo (24. avgust 1899. do 14. jun 1986) bio je argentinski pisac, jedan od najuticajnijih književnika 20. veka. Presudno je obeležio hispanoameričku književnost i značajno uticao na svetske književne tokove. Iako najpoznatiji po svojim pripovetkama, Borhes je takođe bio i pesnik i književni kritičar.

Članovi njegove porodice su španskog, engleskog i portugalskog porekla, i imali su značajnu ulogu u istoriji Argentine. Osnovno obrazovanje je najvećim delom stekao od roditelja. Karijeru pisca je započeo 1923. godine. Njegovih nekoliko prvih knjiga nisu otkrile budućeg pesnika. Do tema koje su mu zaista "ležale" došao je kroz nekoliko knjiga eseja i priča, kao što su "Sveopšta istorija beščašća", "Istorija večnosti", "Maštarije" i "Alef".

Na našim prostorima su ljudi tek sedamdesetih godina počeli više da obraćaju pažnju na Borhesova dela. U tom periodu su se pojavili prvi borhesovci, a istovremeno su postali popularni latinoamerički pisci kao što su Markes, Kortasar, Ljosa, Fuentes i drugi. Kažu da je bio jedan od najboljih pisaca prošlog veka, ali Horhe Luis Borhes nikada nije dobio Nobelovu nagradu za književnost.

7 najlepših citata Horhea Luisa Borhesa pročitajte u našoj galeriji:

Sensa / Canva 7 najlepših citata Horhea Luisa Borhesa

 Izvor: Sensa