Vlasnici mačaka znaju koliko je nežan i dirljiv osećaj kada maca počne da masira prednjim šapicama. Ako pritom i prede, dolazi do posebne konekcije sa vlasnikom u kojoj se iskazuje poverenje i simpatija. Zašto mačke često uživaju da nas gnječe šapama? Razlog za ovo nije samo iskazivanje ljubavi!

1. U medicinske svrhe - U raznim kulturama vekovima se verovalo da su mačke sjajni iscelitelji. Smatra se da mačke mogu da identifikuju nečije loše zdravlje, a zatim odlaze kod osobe, masiraju je šapicama, ližu i predu, ispuštajući opuštajući i nežan zvuk koji umiruje. Postoji priča o mački po imenu Misi koja je čak dobila medalju jer je naterala svoju vlasnicu da ode kod lekara. Kao rezultat toga, ženi je dijagnostikovan rak dojke, a izlečen je samo zato što je na vreme započela sa lečenjem. N aprimer, kaa vas bolis tomak, moguće je da će mačka leći na vas i sklupčati se baš u predelu stomaka kako bi ga zagrejala.

2. Pokazuje ko je njen vlasnik - Mace imaju uređenu sposobnost da masiraju i gnječe šapicama - dok sisaju majčino mleko, one nežno gnječe mamin stomak kako bi stimulisale još više mleka. Takođe, na jastučićima šapa postoje mikrožlezde koje oslobađaju mirisnu supstancu. Čovek sa svojim slabim čulom mirisa ne oseća ovaj miris, ali ga mačke savršeno osećaju. Ovaj miris označava pripadnost, pa "mačećom masažom", maca ističe da vi pripadate njoj, ali i da ona u potpunosti pripada vama. Zabluda je da su mačke životinje koje nemaju osećaj za svog vlasnika. Njima je izuzetno potrebna čovekova ljubav i pažnja.

3. Zato što vas voli - Osim što su lekocite i šapicama obeležavaju teritoriju, mačke masažom pokazuju da prema vama gaje čistu ljubav. Ovo je znak naklonosti i poverenja. Mačka nikada neće dobrovoljno otići u zagrljaj osobe koja joj se ne sviđa, izaziva odbacivanje ili plaši. Ako se ljubimica smesti se na vaše grudi i počne da vas gnječi šapama, budite srećni: vi joj se definitivno sviđate!

Izvor: Sensa