Postoji verovanje da mačke nisu posebno vezane za svog vlasnika, već se isključivo vezuju za izvor hrane, svoj dom. Nabvodno,mačka i ne primeti kada se njen vlasnik promeni, ali ljubitelji i vlasnici mačaka znaju da to uopšte nije tačno.

Mačkama je apsolutno potrebna ljudska ljubav i toplina. Mačke smatraju ljude sa kojima žive svojom porodicom i to sve vreme pokazuju na različite načine. Ako vam mačka prede u naručju nežno pomera šape, ili, sedeći na rukama, nežno vas gleda, trlja mokri nos, liže vaše ruke i lice, znajte da se vaša mačka prema vama ponaša kao prema majci. Kada vas pozove da se igrate, vi ste njen najbolji prijatelj.

Kada se vraćatekući vidite da je uzbuđena, rado vas dočeka, kreće se oko vaših nogu i mjauče - ona vam pokazuje da ste joj nedostajali i želi da vam prenese kako je sama provela dan. Česti su slučajevi da mačori često odlaze od kuće tokom sezone parenja, ali se rado vraćaju u svoj dom, možda sa kojom ogrebotinom ili mršavije, ali dolaze na mesto koje zovu dom i gde osećaju ljubav i toplinu.

Na TikToku postoji serija snimaka o tome kako mačka reaguje kada njen vlasnik ili vlasnica ode na posao i ostavi je samu. Ovaj prilog je mnoge rastužio - pogledajte ispod:

Šta mačka oseća kada je ostavite samu  TikTok/cat_queens_of_tiktok

Kada odlazite na posao, vašoj mački nedostajete, to ističu i stručnjaci za izučavanje kućnih ljubimaca. Ističu i da ugo razdvajanje od vlasnika ili promena mesta stanovanja može kod ljubimca izazvati stres: Evo koji znakovi ukazuju na narušeno emocionalno stanje kod mačke:

  • Nedostatak apetita ili povećan apetit
  • Nespremnost da se praktikuje higijena
  • Mokrenje, uglavnom po stavrima koje pripadaju vlasniku i imaju njegov miris
  • Poveno vreme spavanja
  • Odbrambena agresija prema ljudima/mačkama.
  • Ekstremna budnost i razdražljivost - skakanje na najmanju buku
  • Neraspoloženje za igru

Ako primetite ove simptome, povedite svog ljubimca kod veterinara. Ukoliko je fitičko zdravlje dobro, onda vašoj mački treba više zajedničkog vremena sa vama, nežnosti i ljubavi. Mnoge mačke imaju sposobnost da prepoznaju glas svog vlasnika.

Iako nije naučno precizno definisano šta osećaju, kada odlazite, moguće je da će vas mačka otpratiti do vrata, a onda ćete je zateći kako sedi ili leži u blizini vrata i čeka vas. Kada se vratite, mačka se trlja o noge, vrti se i daje do znanja da joj je drago što ste tu.

Mačke su neverovatno misteriozna stvorenja, veoma ih je teško razumeti, ali možemo uvek osetiti kada nam pružaju ljubav.

Izvor: Sensa