Svi vlasnici pasa imaju poseban odnos sa svojim ljubimcem i s razlogom ga smatraju najboljim prijateljem. Ali, da li je pas zaista neko ko može da razume kako se osećamo? Da li ste ikada bili neraspoloženi i na ivici da zaplačete, da biste iznenada osetili utešno lizanje po obrazu? Vaš ljubimac ne govori i ne razume ljudski jezik, ali zato može da oseti vašu energiju! Njihova čula su mnogo jača i izraženija od naših, stoga su psi su stručnjaci kada je u pitanju opažanje ljudskih emocija. Oni mogu da registruju da li smo pod stresom ili ne, da li smo tužni, zabrinuti, neraspoloženi...

Istraživanja pokazuju da ako se vlasnici pasa ne osećaju dobro ili su zabrinuti zbog nečega, efekti ove negativne energije prenose se i na njihovog psa. Pošto osećaju našu energiju, pokušavaju da utvrde da li je vibracija pozitivna ili negativna, a zatim njihov mozak reaguje u skladu sa tim. Ako se ujutro probudite u dobrom i energičnom raspoloženju, to će se odraziti na ponašanje vašeg psa. Trčaće po kući, lajati, skakati...Međutim, ako se vaše raspoloženje menja tokom dana i vi se uznemirite, vaš pas će se takođe ponašati uznemireno ili drugačije nego inače. 

Može li ljubimac da protumači govor tela svog vlasnika?

Utvrđeno je da psi osećaju ljudske emocije, a izrazi lica im se menjaju ako su vlasnici neraspoloženi. Kada ste tužni, vaš pas će takođe biti pokunjen a kada ste srećni, reagovaće punom energijom. Psi koriste svoja čula da znaju da li je njihov vlasnik dobro ili ne. Sigurno ste primetili da kad god se osećate tužno ili počnete da plačete, vaš pas je uvek tu da vas podrži- doći do vas i početi da vas smiruje. Uopšte nije iznenađenje kada sedi pored vas u trencuima kada ste iz nekog razloga zamišljeni, tužni, letargični. Psi će pokušati da vas oraspolože privijanjem uz vas ili ližući vam lice. Verovatno će pokušati da vam odvuku pažnju bacanjem loptica i drugih igračaka i ohrabruju vas da se igrate sa njima. Možda će samo doći da vam sednu u krilo kako bi vam pravili društvo, da se ne osećate usamljeno. Na taj način vam poručuju “ne brini, tu sam ja”. Psi su veoma dobri u čitanju izraza lica, a zahvaljujući ovom daru, oni mogu da osete da li ste uznemireni ili ne, čak iako to ne pokazujete otvoreno. 

Izvor: Sensa