Nema ništa gore od lošeg raspoloženja, nebitno da li je u pitanju slobodan dan, trenutak pred važan sastanak kada treba da zablistamo ili vreme koje treba da porovedemo sa voljenim osobama. Rasploženje često zavisi od spoljašnjih faktora, stresa, komunikacije s drugima, stoga moramo naučiti da time upravljamo i da ne dozvolimo da nas okolnosti poremete. Mi smo sami odgovorni za svoje raspoloženje! Evo nekoliko naučno dokazanih načina da se rešite lošeg raspoloženja za pet minuta:

1. Prošetajte u prirodi

Ne potcenjujte snagu prirode i fizičke aktivnosti. Studija iz 2005. pokazala je da vas šetnja prirodom može učiniti srećnijim. U ovom eksperimentu učestvovalo je 60 ljudi, od kojih je prva grupa upućena na 50-minutnu šetnju u šumu a druga grupa učesnika ostavljena je da šeta frekventnom ulicom. Nakon šetnje, istraživači su otkrili da su oni koji su bili u prirodi iskusili manje anksioznosti i veći nivo pozitivnih emocija u odnosu na one koji su ostali u gradu. Ali to ne znači da uvek morate otići u divljinu i provesti pola dana. Pozitivan efekat ćete moći da postignete i nakon petominutne šetnje u najbližem parku. Druga studija je pokazala da hodanje, čak i u trajanju od nekoliko minuta, izaziva pozitivne emocije.

2. Meditirajte

Ako odvojite vreme da proverite telefon na svakih nekoliko minuta, sigurno možete sebi priuštiti da sedite i meditirate barem nekoliko minuta dnevno. Brojne studije su pokazale da meditacija može reprogramirati vaš mozak na pozitivne načine, kao što je smanjenje stresa i povećanje performansi. Takođe vas podstiče da se fokusirate na sadašnjost, umesto da trošite energiju na brigu o prošlosti ili budućnosti. Meditacija je vrlo jednostavna: zatvorite oči i slušajte svoje disanje, fokusirajući se na to da polako udišete i izdišete. Ako vam um ponovo počne da luta, smirite ga tako što ćete se fokusirati na dah. Neka meditacija postane deo vaše svakodnevne rutine – praktikujte je kada ustanete iz kreveta, tokom putovanja na posao ili tokom pauze za ručak – odličan je način da se nosite sa lošim raspoloženjem.

3. Učinite nešto lepo za druge

Kada ste u emotivnom padu, interakcija sa drugim ljudima može biti poslednja stvar koju želite. Međutim, istraživanja pokazuju da kada pomažete drugima, automatski doživljavate pozitivne emocije. Studija, objavljena u naučnom časopisu Nature Communications, otkrila je snažnu vezu između velikodušnosti i sreće. Istraživači su podelili učesnike u dve grupe: predstavnici prve morali su da troše novac na drugetokom  četiri nedelje, a druga grupa - samo na sebe. Prema podacima skeniranja mozga pre i posle eksperimenta, oni koji su donirali novac osećali su se mnogo srećnije od onih koji su trošili samo za sopstvene potrebe. Možete pokazati velikodušnost doniranjem novca u dobrotvorne svrhe. Međutim, čak i mali gestovi ljubaznosti (ustupanje mesta u javnom prevozu, nošenje torbe ili kese starijoj osobi, pomoć majki s malom decom ili pomoć kolegi oko nekog projekta) mogu promeniti raspoloženje na bolje.

Izvor: Sensa