Žene su navikle da mladost gledaju kroz prizmu spoljašnjeg izgleda- zgodna figura, sjajna kosa, besprekorna koža bez bora.Za to vreme, iz nekog razloga zaboravljaju da mladost nije nešto što je najvažnije u životu i da vam nijedan plastični hirurg neće vratiti radoznalost, želju za životom i sreću, ako to već nemate u sebi.

Sa godinama, žene su sigurne da već sve znaju, sve su videle i probale i na neki način se predaju, smatraju da je sve gotovo i da ništa više nema smisla. Ali to nije slučaj. Zar ne biste želeli da probate nešto sasvim drugačije? Na primer, idite na neko mesto gde do sada nikada niste bili, probajte neko novo egzotično jelo, naučite da plešete tango…? Čak i ako ste doživeli mnogo, uvek će biti milion novih stvari koje samo čekaju na vas!

Razmislite o pet stvari koje biste želeli da naučite- izaberite jednu od njih, koja ne zahteva velike izdatke, prevelike napore i vreme i počnite! Neka to bude nešto jednostavno, a opet korisno, što će vam popraviti raspoloženje, pozitivno uticati na zdravlje, kreativno utrošiti vreme- svakodnevna šetnja obližnjom šumom ili parkom, plivanje u zatvorenom bazenu, joga, pilates, kurs jezika, ples ili neka folklorna igra, kreativna radionica… Toliko toga možete raditi! Podelite svoje namere sa prijateljima i porodicom kako biste imali veće šanse da to i ostvarite. Ne zaustavljajte se tu. Učite, eksperimentišite, probajte. Bitno je da ne sedite samo kod kuće. Ako vam se ne svidi, idite dalje!

Ljubav je takođe neophodna komponenta za eliksir večne mladosti. I tu nije samo reč o suprotnom polu. Ako nemate partnera, to ne znači da u vašem životu nema ljubavi. Volite decu, unuke, drugarice, kućne ljubimce. Dajte svoju ljubav drugima, a zauzvrat ćete dobiti ogromnu količinu pozitivnih emocija. Kada žena voli, ona sija iznutra, privlačeći ljude sebi, uključujući i muškarce. Dajući ljubav onima koji su vam bliski, otkrivate pravu velikodušnost svoje duše. A velikodušnost je znak mladosti!

Ako vam se tokom godina broj prijatelja smanjio, potrudite se da upoznate nove- idite na kulturne događaje, tamo ćete uvek sresti neku zanimljivu osobu koja došla sama na izložbu, da pogleda predstavu ili na promociju knjige. Otvorite vrata svoje duše drugim ljudima koji će doneti uzbudljive avanture u vaš svet.
Ukoliko nemate, pronađite hobi, nešto lepo i kreativno što će vam zaokupiti pažnju i ulepšati život- kupite platno i slikajte, čak iako mislite da nemate talenta, naučite da heklate, štrikate ili vezete, pravite nakit, radite dekupaž, pačvork… Ako još uspete da od toga zaradite i hobi pretvorite u posao, sjajno, ako ne, nema veze. Novac nije cilj već vaša radost i sreća. Poklonite urađene predmete dragim ljudima i ulepšajte im dan.

Zapamtite - godine su samo broj. Pronalazeći duševni mir, radeći stvari koje donose radost, zaboravićete koliko imate godina. Pozitivna energija, sjaj u očima i osmeh, to su tajne večne mladosti.

 Izvor: Sensa