Nakon 30. godine, život, čini se, ubrzano teče. Obaveze na poslu i u kući se smenjuju takvom brzinom da je već došla nova radna nedelja, a ne znamo ni kad se prošla završila, već čekamo novu godinu, a ne znamo ni šta smo uradili u prethodnoj. U neverici prihvatamo činjenicu da smo u novi milenijum ušli pre 18 godina, da se deca "juče" rođena danas venčavaju i dobijaju potomstvo. Zašto život ide brže kako starimo?

Kako da se naučite strpljenju: trikovi koji skraćuje i produžavaju vreme

Kratak odgovor bi glasio - život nam je dosadan. Nakon 30. godine, sve je manje važnih događaja koji "usporavaju vreme". Prvi poljubac, letovanje bez roditelja, posao, ozbiljna veza, sve se to već dogodilo i u nekom trenutku počinje da se ponavlja. Kad se nešto desi prvi put, formiraju se trajnija sećanja. Naučnici kažu da su sećanja iz mladosti jača i zbog osećaja identiteta koji se formira do 30. godine. Efektom novine objašnjava se i ono što nam se dešava na letovanju kada se prva dva dana "razvuku" i čini nam se da će odmor potrajati večno, a onda ostatak začas "proleti".

Koliko često zaista provodite vreme OVDE i SADA?

Jedini način na koji možemo da "usporimo" vreme jeste da imamo više iskustava i događaja u životu. Primera radi, treba da promenimo mesto letovanja, jer ako svake godine idemo na isto, ne stvaramo nove uspomene, pa nam se čini da vreme leti. Isto važi i za ono što radimo u toku nedelje, ako nam se život svede na rutinu, imaćemo utisak da su dani i sedmice iste.

Izvor: Novosti