Thich Nhat Hanh, zen-budistički sveštenik i učitelj, jedan je od najpoznatijih duhovnih učitelja na svetu, a u knjizi "Posao: Kako pronaći smisao i radost u svakodnevnim obavezama" poučava kako drevne budističke prakse prilagoditi modernom poslovnom životu. Disanje, meditacija, pažljivo slušanje i saosećanje mogu biti od velike pomoći u svakodnevnim situacijama, pa i u komunikaciji sa kolegama i članovima porodice. Primenite njegove mudre savete i uživajte u dobrobitima svesnog življenja...

Kako da prestanete da se nervirate zbog stvari na koje ne možete da utičete: postanite zrela ličnost koje razlikuje moguće od nemogućeg

Način na koji živimo svoj život i zarađujemo za njega presudno je važan za našu radost i sreću. Gotovo pola života provedemo na poslu. Ali, kako zapravo provodimo to vreme? Posao koji obavljamo odraz je našeg čitavog bića, on može biti sjajno sredstvo za izražavanje naših najdubljih želja, izvor duhovne hrane, mira, radosti, preobražaja i isceljenja.

Sa druge strane, posao koji obavljamo i način na koji ga obavljamo može prouzrokovati i mnogo patnje. Ono što činimo sa svojim životom, jesmo li svesni ili nismo određuje koliko ćemo mira i radosti stvoriti. Ako svesno pristupamo svakom trenutku, ako praktikujemo mindfulness u svemu što činimo, posao nam može pomoći ostvariti ideal življenja usklađen sa drugima, pa nam može pomoći u negovanju razumevanja i saosećanja.

Živimo u vremenu u kojem nije jednostavno zaposliti se. Pa ipak, sve više znamo da naše zadovoljstvo ne zavisi samo od izvora prihoda nego i od toga da obavljamo posao koji će nam omogućiti radost i sreću, koji nije štetan za ljudska bića, životinje, biljke ili Zemlju. U idealnom slučaju pronalazimo radno mesto i posao na kojem koristimo Zemlji i svim živim bićima.

Kakav god bio vaš posao, mnogo toga možete napraviti kako biste pomagali drugima stvarajući srećno radno okruženje, mesto na kojem se može raditi u radosti i skladu, bez stresa i napetosti. Prakse svesnog disanja, svesnog sedenja, svesnog jedenja i svesnog hodanja pridonose pozitivnom okruženju na radnome mestu.

Svladavanje umeća "zaustavljanja", otpuštanja napetosti, primene govora motivisanog ljubavlju, pa dubokog slušanja kao i deljenje tih praksi sa drugima znatno utiču na naše uživanje na radnome mestu i kulturu naše kompanije. Kada se na radnome mestu znamo uspešno nositi sa jakim emocijama i uspostavljati dobre odnose, komunikacija se poboljšava, stres slabi, a rad postaje ugodniji. Reč je o velikoj dobrobiti, ne samo za nas nego i za one sa kojima sarađujemo, za voljene osobe, našu porodicu i društvo u celini.

PageBreak

Energija svesnosti

Svesnost se odnosi na usmeravanje pune pažnje onome što se događa u sadašnjem trenutku. Započinje svesnošću o disanju: o udisaju i izdisaju. Svesnost je energija koja nam pomaže da budemo potpuno prisutni, da živimo u sadašnjem trenutku. Svako može stvoriti energiju svesnosti.

Ako udišete i izdišete usresređeni na ulaženje vazduha u vaše telo i izlaženje iz njega, to se naziva svesnim disanjem. Ako ispijate vodu ili čaj usresređeni na ispijanje ne razmišljajući pritom ni o čemu drugom, to se naziva svesnim ispijanjem. Ako hodate usresređeni na vlastito telo, disanje, stopala i korake koje činite, to se naziva svesnim hodanjem.

Proverite da li imate energetske blokade zbog stresa: 3 načina da očistite energetsko polje i sprečite bol

Ako pažnju najpre usmerimo na disanje, sposobni smo sjediniti telo i um, pa potpuno ući u sadašnji trenutak. Sa tog mesta možemo biti svesniji svega što se događa u sadašnjem trenutku i videti ga novim očima, bez zaokupljenosti prošlošću ili dopuštanja da nas ponese zabrinutost zbog budućnosti.

Znate da je budućnost samo zamisao. Budućnost se sastoji od samo jednog, a to je sadašnji trenutak. Ako se dobro brinete o sadašnjem trenutku, nema potrebe da se zabrinjavate zbog budućnosti. Ako se brinete za sadašnjost, činite sve što možete kako biste si osigurali dobru budućnost. U sadašnjem trenutku bismo trebali živeti tako da mir i radost budu mogući ovde i sada - da omogućimo ljubav i razumijevanje. To je najbolje što možemo učiniti za budućnost.

Izvor: Sensa.hr