Ima li ljubavi posle 40. godine? Naravno da da! Ljubav nije određena godinama, ali žene često muče sebe nepotrebnim preispitivanjima: „Kako da okončam ovu tromu vezu?“, „Zašto izlazim s nekim ko me koristi?“„Da li je u redu da se u ovim godinama udam za nekog drugog?” “Da li sam usamljena?“ “Da li treba da nađem bilo koga samo da ne budem sama? Ova i slična pitanja otkrivaju da je većina žena i dalje žrtva društvenih predrasuda koje diktiraju šta treba, a šta ne, šta je poželjno i normalno, a šta nije.

 Četrdesetogodišnja žena koja nikada nije bila udata i dalje se smatra čudnom, posmatra ispod oka i osuđuje. Prate je komentari da ne može voleti da bude sama, kako s njom sigurno nešto nije u redu. Do vere u sebe i sigurnosti u svoje odluke morate doći sami, ali evo nekoliko predloga koji vam mogu pomoći da se osećate prijatno:

-Ako se prema drugima odnosite s poštovanjem i odgovornošću, onda je sasvim normalno da isti tretman očekujete od drugih. Imate puno pravo da živite svoj život kako vam najviše odgovara, da volite koga želite i bez zabadanja tuđih noseva u vašu privatnost.

-Ako se osećate zaglavljeno u dugogodišnjem braku, nije neobično što se ljubav pretvorila u rutinu, u zajednički život koji je postao navika, a emocije izbledele. Razgovarajte što više s partnerom, podsetite se zbog čega ste se jedno u drugo zaljubili, šta volite kod njega, a on kod vas, razgovarajte otvoreno o svim manama… Ako vam je i dalje stalo do partnera, radite na svom braku. Ako nije, razvod braka je najcivilizovanije rešenje. Nemojte se bojati. To nije kraj života. Naprotiv! Najlepše vas tek čeka!

 -Ako se zabavljate sa nekim, onda bi trebalo da preispitate svoju vezu. Da li vas čini srećnom i zadovoljnom? Da li ste emotivno ispunjeni? Ima li međusobne podrške i poverenja, slaganja oko bitnih životnih pitanja? Ako nema, onda je bolje da budete sami nego u lošoj vezi u kojoj samo gubite vreme, a ne dobijate ništa zauzvrat.

-Ako volite da budete sami jer vam tako odgovara, ponosno se držite ovakvog načina života. Neka vas tuđi negativni komentari ne dotiču, ne razmišljajte o sebi kao o nekom ko je tužan i nesrećan jer ne može nikog da pronađe. Naprotiv, vi imate svoja interesovanja, ono što vas ispunjava i usrećuje. Volite sebe! Vi ste slobodna, nezavisna žena i imate sva prava da živite kako želite! Ne pravdajte se nikome!

 Izvor: Sensa