Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju praznik posvećen prepodomučenicima Galaktionu i Epistimi. Njihova priča je zvor prave duhovne ljubavi, one najčistije i najuzvišenije. Pre predanju, Galaktionova duhovna ljubav prema Epistimi bila je toliko jaka da on nije želeo da je vidi svetovnim očima, jer za duhovnu ljubav nije potrebno ni telo ni susret!

Sveti Galaktion i Epistima živeli su u gradu Edesi u Fenikiji, na današenjm području Libana, Izraela i Sirije. Poticali su iz neznabožačkih porodica.Kada je Galaktion odrastao u momka majka mu je umrla, a otacje za mladićča izabrao ženu Epistimu. Pošto nisu želeli brak i svetovni život, Epstima se krstila, a onda su se zajedno zamonašili. Povukli su se na planinu Puplion i otišli u manastire, Galaktion u mušku, a Epistima u ženski. Izabrali su duhovnu umesto svetovne i fizičke ljubavi.

Za duhovnu ljubav nije potrebno ni telo, ni susret, već čista srca koja su zauvek povezana. Oboje su bili poštovani i voljeni u svojim manastirima, i nisu videli jedno drugo sve do pred smrt. Zajedno su stradali u progonima hrišćana.

Danas se Sveti Galaktion i Epistima smatraju zaštitnicima svih ljudi koji iskreno vole, kakva god ta ljubav bila. Bez obzira da li je reč o bratskoj, sestrinskoj, prijateljskoj, telesnoj ljubavi - oni su zaštiitnici ove najuzvišenijeemocije. Kao što je i njihov život posvedočio, ljubav uvek prevladava sve nedaće i, ako je jaka i čista, ništa je ne može uništiti i ugasiti.

Prema starom običaju i verovanju, na ovaj praznik možete otkriti ko vam je srodna duša i otvoriti sebi put ka pravoj ljubavi. Pred spavanje treba izgovoriti ovu molitvu:

"Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.”

Verovanje kaže da možete sanjati osobu koja vam je suđena, a kroz snagu molitve možete dobiti neke smernice i signale kako da ubrzate susret sa pravom ljubavi.

Izvor: Sensa