Sigurno u svom okruženju imate ljude koji su stalno puni energije, raspoloženi za druženje, nasmejani. U čemu je njihova tajna? Ako spadate u grupu koja se ujutru probudi mrzovoljna, sigurno se pitate kako drugima uspava da i pored stresa i obaveza zadrže vedar duh? Evo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da popravite raspoloženje nakon buđenja i zadržite ga do kraja dana:

1. Kažite sebi “volim te”

ujutru kad ustanete idite do ogledala I recite sebi “volim te”. Iako zvuči kako čudno i smešno, ljubav prema sebi je nešto što se vežba I uči. Ponovite ovo nekoliko puta, i novi dan će vas ispuniti ljubavlju. Ako ovu praksu ponavljate svakog dana, provereno ćete podići svoje samopouzdanje! A kada imate samopouzdanja, onda dolazi i raspoloženje! 

2. Jutarnje vežbanje

Vrlo često zanemarujemo jutarnje vežbe, a to je prava šteta. Jer vežbanje pomaže telu da se razbudi, dobro je za zdravlje, a podiže I nivo hormona sreće. Stoga uvedite naviku da svakog jutra odradite nekoliko vežbi ili jednostavno otiđite u šetnju. Videćete koliko ćete se bolje osećati nakon toga.

3. Pišite dnevnik

Možete da odvojite bar 5 minuta dnevno da napišete u rokovnik nekoliko rečenica. Napišite svoje planove za taj dan, motivacione poruke, citate...Nabrojte svakog dana zbog čega ste zahvalni u životu.

4. Slušajte muziku

Jednostavan način da povećate nivo endorfina u krvi i poboljšate raspoloženje je slušanje omiljene muzike. Pustite je dok se spremate za posao ili na putu do kancelarije. Muzika ima terapeutsko dejstvo, može da nas opusti, smiri, ali i da nas podigne, motiviše. Birajte ritmove u zavisnosti od toga da li vam je potreban predah ili podizanje energije.

5. Eterična ulja

Dok se spremate za posao i pijete kafu, stavite u difuzor ili nakapajte na komad tkanine nekoliko kapi eteričnog ulja citrusa, na primer pomorandže ili grejpa. Udahnite nekoliko puta. Ova ulja popravljaju raspoloženje, prizivaju lepe misli, povećavaju produktivnost.

6. Pozovite osobu koju volite

Bilo da je to partner koji je već otišao na posao ili ne živi s vama, mama, drugarica...pozovite ih i poželite dobro jutro. Razgovor s dragom osobom je lekovit. One znaju kako da nas oraspolože, kažu nam reči utehe kad smo tužni, oteraju crne misli, bodre nas kada nam je potrebna podrška…

7. Napravite doručak koji popravlja raspoloženje

Zahvaljujući velikoj količini proteina, vitamina D i B12, jaja imaju pozitivno dejstvo na raspoloženje. Sadrže holin, koji poboljšava kognitivne funkcije mozga, popravlja raspoloženje i pomaže u stvaranju neurotransmitera. Omlet ili kajgana, stvar je izbora, ali osim što čine da se dobro osećamo, jaja su i veoma nutritivno kvalitetan obrok koji će vas dugo držati sitim. Ako se za laganiju varijantu, napravite pahuljice, dodajte bananu (podiže energiju i podstiče proizvodnju dopamina) i kakao (stimuliše lučenje endorfina). Ove dve namirnice takođe popravljaju raspoloženje.

Izvor: Sensa