Odnos sa narcisoidnim muškarcem je na početku "opojan", imate osećaj da ovakvu kosmičku romansu još niste doživeli. On je harmizmatičan, šarmantan, zanimljiv, pun poštovanja, zaljubljen u vas, ali čim vam osvoji srce, pokazuje svoje pravo lice.

Narcisu nedostaje empatija, oni nikada neće razumeti vaša osećanja, sebični su, vole da kontrolišu , kritikuju i da narušavaju samopouzdanje partnera, posebno ako posumnjaju da je uspešniji i u mnogim poljima bolji od njih.

Oni nisu u stanju da budu partneri koji vole i podržavaju. Narcisi će koristiti manipulativne strategije kako bi vas držali pod svojom kontrolom, a moguće je da ćete čak vi poverovati da ste krivi što se loše ponašaju.

Osobe koje su glavna "meta" za narcisodne muškace jesu najčešće oni koji su imali narcisoidnog roditelja, žene sa preterano razvijenim osećajem empatije, osobe koje žrtvuju svoje potrebe naspram tuđih, oni koji ne veruju da su vredni ljubavi, imaju nisko samopouzdanje itd.

Kako da prestenete da privlačite narcise i sebične partnere:

1. Postavite i držite jasne granice - U redu je da budete empatični i pažljivi prema drugima - to su osobine vredne divljenja. Ali, to nije uslov da žrtvujete svoje potrebe i ignorišete svoje želje u ljubavnoj vezi. Ako dozvolite da se loše ponašanje jer ne postavljate i sprovodite svoje granice, ostaćete otvoreni za manipulaciju od strane narcisa. Postavljanje i držanje granica je najmoćnija akcija koju možete preduzeti da razbijete ovaj obrazac. Narcis će ignorisati i više puta pomerati vaše granice, ali vi ne odustajte od njih.

2. Nemojte da vas zavara trenutna intimnost - Čak iako je privlačnost između vas jaka, nikada ne ignorišite crvene zastavice. Proces upoznavanja bi trebalo da potraje. Sačekajte dok ne dokaže da može zadovoljiti vaše potrebe i pažljivo ga posmatrajte kada dođe do sukoba ili neslaganja. Pogledajte da li je sposoban da sagleda vašu tačku gledišta.

3. Obratite pažnju na misli i osećanja koja on u vama izaziva - Da li nakon razgovore sa njim stalno preispitujete sebe? Da li se osećate nesigurno, uznemireno i kritikujete sebe? Ukoliko stalno preispitujete i krivite sebe, moguće da je narcis već nad vama uspostavio kontrolu i da manipuliše. Osećaj euforije i opsesivno razmišljanje o njemu takođe može biti znak upozorenja.

4. Postavljajte zahteve i posmatrajte kako on odgovara - Narcis neće biti zainteresovan da zadovolji vaše potrebe. Možda će vam reći da hoće, ali to neće učiniti. Narcisi vide vaše potrebe u konkurenciji sa svojim.

5. Izgradite svoje samopouzdanje - Počnite sklapanjem sporazuma sa sobom koje obećavate da ćete se pridržavati. Ako zaboravite ili napravite grešku , počnite ponovo. Svaki dan je nova prilika da radite na sebi.

Izvor: Sensa