Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI STE ŽRTVA RODITELJSKE MANIPULACIJE - OVA 4 ZNAKA TO POKAZUJU: Rane iz detinjstva koje nosimo celog života

Evo kako da znate da li su vaši roditelji manipulatori, a vi njihova žrtva - obratite pažnju na 4 znaka!

 4 znaka koja pokazuju da su vaši roditelji manipulatori_1463151272 Izvor: Shutterstock

Tokom života često se susrećemo sa manipulativnim ljudima, a odnos sa njima može biti neprijatan i destruktivan. Kada su vaši roditelji sklonui upotrebi manipučllativnih tehnika tokom vaspirtanja, kao i kasnije i tokom odraslog doba, rto može izazvati dvostruki nepovoljan efekat. Manipulativni roditelji redovno koriste najširi spektar strategija i sve vreme pokušavaju da vas kontrolišu. Uspostavljaju potpunu kontrolu nad bukvalno svim, podrivajući samopoštovanje svoje dece. Štaviše, s godinama želja za upravljanjem i usmeravanjem samo raste, a svaki protest žrtave, odnosno opiranje manipulaciji, doživljava se neprijateljski.

Pročitajte još

Jedan od najčešćih vidova manipualcije koju roditelji primenjuju jeste "ucena sa ljubavlju" ili "za tvoje dobro". Manipulativne tehnike vaspitavanja još u detinjstvu ugrožavaju samopouzdanje deteta, stavraju pritisak i teškoće u kreiranju novih odnosa. Suzan Forvardm doktorka i autorka bestselera "Toksični roditelji" istakla je: "Većina odrasle dece otrovnih roditelja ima ogromne poteškoće u razumevanju šta ljubav znači i kako se ona treba manifestovati."

Važno je manipulaciju prepoznati na vreme, otrgnuti se iz te zamke i primeniti određena pravila ponašanja koja vas mogu zaštititi. Evo kako prepoznati da su vaši roditelji manipulatori:

1. Oni vrše pritisak imuplsivnim emocijama

Oni su otvoreni, dobrodošli i prijateljski raspoloženi kada im stvari idu na ruku, i preplavljeni negativnim emocijama kada se otete kontroli. I tada tmosfera u kući postaje napeta i neprijatna. Osim toga, njihove emocije su vrlo nepredvidive i impulsivne. Dete onda samo čeka nove talase jakih emocija i pokušava da se prilagodi njima.

2. Ne znaju da se raduju uspehu svoje dece

Teško je zamisliti roditelja koji ne bi bio srećan kada mu deca dobro rade i ako su uspešna. Međutim, manipulativni roditelji na ovo često reaguju na potpuno drugačiji način: zavidni su, ogorčeni, kritični, pa čak i cinični. Ovi roditelji su vešti u pretvaranju bilo koje pozitivne vesti u izvor krivice ili srama. Nakon njihovih komentara, odmori, unapređenja ili čak rođenje deteta više ne donose radost i obojeni su negativnošću. Aktiviran je "filter" manipulacije. Takođe, za njih, ma šta god uradili, nikada niste dovoljno dobri.

Saznajte i...

3. Kritikuju vaše prijatelje i partnere

Svaka nova osoba koja počinje da ima važno mesto u vašem životu za njih predstavlja pretnju. Takvi roditelji će često kritikovati vaše prijatelje i partnere, umanjivati vrednost ovih veza i, kad god je to moguće, isticati svaki negativan aspekt. Ovo je samo još jedan od načina koji pokazuje da ne žele da izgube kontrolu nad vama.

4. Ljubav i vezanost kao sredstvo manipulacije

"Da me voliš, posećivao bi te svaki dan." "Kako možeš da mi govoriš takve stvari posle svega što sam učinio za tebe." Ovo su omiljene fraze manipulativnih roditelja. Takođe, često koriste laskanje ili poklone kako bi kontrolisali decu, a kada im se sprotstavite nameću vam osećaj krivice. Često sebe predstavljaju kao žrtvu kojoj ste vi nešto dužni.

Kako se rešiti roditeljske manipulacije?

Prvi korak, a često i najteži, je priznati i prihvatiti da vaši roditelji mogu manipulisati vama. Osvestite da oni mogu svesno ili nesvesno manipulisati vama i vašim životom, a onda postavite jasne granice. Najvažnije je da jasno definišete svoje granice i navedete ih. Roditelji koji manipulišu treba da znaju da više nećete prihvatiti njihova pavila igre. Psiholozi ističu da neke rane na dsrcu koje dobijemo u detinjstvu, kao i usađena ograničavajuća uverenja nije lako odbaciti. U ovakvom slučaju najbolje je konsultovati se sa psihologom ili psihotereapeutom.

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj