Pogrešni izbori nas kroz život dovedu na pogrešna mesta, u blizinu pogrešnih ljudi, ali sve, čak i ono pogrešno, događa se sa nekim razlogom. Kako bi naša duša bila mirna, spokojna, čista, važno je da naučimo da praštamo i osvestimo koliko je oproštajlekovit. Naučite da oprostite drugima, ali podjednako je važno da za neke stvari oprostite i sebi.

Jedna od tih stvari jeste pogrešn aodluka kada je reč o ljubavi. Možda ste uspeli da se zaljubite u osobu koja vam nije odgovarala, zbog čega ste pomislili da nešto nije u redu sa vama. Možda ste prošli kroz vezu u kojoj su vas stalno upoređivali sa drugim devojkama, pokušavajući da vas pretvore u nekoga ko niste. Možda je pored vas bila osoba koja nije mogla da ceni vaše kvalitete, jer su njemu samom nedostajale.

Možda ste izabrali muškarca koji je učinio sve da vas natera da poverujete da vas je tako lako zameniti. I kao rezultat toga, počeli ste da sumnjate u sebe i svoju vrednost.

Svi to radimo. Svi ponekad zaboravljamo da sve u našim životima može biti mnogo bolje i da zaslužujemo mnogo više. Svi mi činimo ustupke onima koje želimo da zadržimo. Svi tražimo izgovore za ljude na koje računamo u budućnosti. Ali ako dođe do tačke u kojoj se stalno osećate kao da niste dovoljno dobri, bez obzira šta radite, tada morate da kažete "Kraj".

Niko ne zaslužuje da oseća da njegove najbolje osobine nikada neće zadovoljiti nečije površne standarde ili nečije nerealne kriterijume za ljubav. Niko ne zaslužuje da ga tretiraju kao da je osoba bez vrednosti i kvaliteta. I niko ne zaslužuje da provede svoje najbolje godine pokušavajući da nekome dokaže svoju vrednost.

Zato oprostite sebi za sve trenutke kada ste pokušali da sačuvate toksičnu vezu jer ste mislili da se on može promeniti i da stavri mogu postati bolje.

Oprostite sebi što ste dozvolili da takvi ljudi ostanu u vašem životu duže nego što je potrebno.

Oprostite sebi što ste uložili svoju dušu u one ljude koji nisu ni planirali vašu zajedničku budućnost.

Oprostite sebi što ste verovali rečima i niste obraćali pažnju na dela.

Važno je da oprostite sebi i shvatite da ste iz ovakvoih iskustava učili i shvatili koliko ste vredniji nego što ste mislili. Od tada vaš unutrašnji glas vas upozorava čim neko počinje da sabotira vašu vrednost. Znate koji odnosi su vredni ljubavi, truda i pažnje, a koje treba odmah prekinuti.

Oprostite sebi što ste proveli godine pored pogrešne osobe - iz toga ste shvatili za koje ljude u životu se zaista vredi boriti. Shvatili ste da zaslužujete isključivo pravu, prirodnu i iskrenu ljubav, partnera koji će vam svakog dana pokazati koliko ste sjajni.

Izvor: Sensa