Jedini lek protiv uvrede jeste automatski oproštaj. To ne znači da treba trpeti uvrede, ostati u odnosu kada vas neko vređa ili tolerisati ljudima, vi sa njima ne morate više da budete u kontaktu, distancirajte se, ali u sebi i zbog sebee - oprostite.

Kada odlučujemo da li da oprostimo osobi koja nas je uvredila ili ne, čini nam se da biramo poniženje ili dostojanstvo. U stvari, često naš izbor izgleda potpuno drugačije: biramo jednu od dve opcije - ili bolest i smrt, ili očuvanje zdravlja i života. Mnogi ljudi godinama u sebi skupljaju toksičnost, ne mogu da oproste i krenu dalje, što izuzetno može naškoditi njihovom zdravlju. Opraštanje je odbacivanje ozlojeđenosti, mržnje i osude - donosimo vam 3 razloga zašto je važno nekome oprostiti:

Prvo: Praštamo da bismo zadržali ljubav u svojoj duši i u duši drugog, da ne bismo ubili ljubav. Opraštanje je Božanska stvar, neguje našu dušu, čisti je i pomaže da ponovo bude slobodna.

Drugo: Sve se u žiotu događa sa razlogom i višom misijom, pa čak i kada izađete iz nekog toksičnog iskustva, shvatićete da ste naučili neke lekcije, snažniji ste i sada definitivno znate šta nećete. Osveta je toksična, ona truje dušu, a jedino oproštaj može tu otrovnu želju za osvetom da suzbije.

Treće: Mržnja, ogorčenost, osuda nikada ne donose ništo dobro. Praštanje znači da prelazimo na viši nivo, radimo na ličnom i duhovnom razvoju. Menjajući sebe, menjamo svet oko sebe i one oko nas.

Kada vas neka osoba uvredi, odsustvo stresa i ljutnje čini da pametnije i smislenije delujete, da zaštitite svoja prava i dostojanstvo. Ako u sebi kažete "oprađštam ti" i kao magičnim štapićem otklonite taj nemir i nastavite dalje, vi ste pobednik u ovogm razgovoru.

Osobe koje vređaju druge i toksične su, zapravo žele sa vama da upadnu u konflikt i da se nahrane tom enegativnom energijom. Nemojte im to dopustiti, samo ćete izgubiti vreme, energiju, svoj mir.

Kako bi prestale da nas pogađaju uvrede drugih ljudi, potrebno je da imamo harmonično unutrašnje stanje. Kroz ljubav čovek stiče potpunu unutrašnju nezavisnost od sveta. Tada nas niko ne može povrediti.

Radite na sebi, razvijajte ljubav prema sebi i svemu oko sebe, poštujte svoje biće i živite otvorenog srca - tada "negativne varnice" neće moći ni da vas okrznu!

Izvor: Sensa