Kada vas neko povredi, izda ili slomi srce, da li se treba svetiti? Želja za osvetom je negativno osećanje koje će vas sprečiti da napredujmete, budete srećni i slobodni. Kada se osvetoljubivost useli u srce, ona vas izjeda iznutra, čini da gubite sebe i da se bavite negativnim emocijama i stvarima.

Osvetu otpustite, ona je toksična, a za sve što treba da se dogodi, kako veruju mnogi, pobrinuće se karma. Karma je uverenje da se sve vraća, drugim rečima, kako se ponašate prema drugim ljudima direktno utiče na to kako ćete vi biti tretirani. Osveta je loš izbor, jer loše ponašanje druge osobe ne opravdava vaša loša dela, čak i ako je "on prvi započeo" i namerno hteo da vas povredi. Nemojte dodavati negativnosti nijednoj situaciji - to je neće poboljšati.

Bolje usmerite svoju energiju u dobrom pravcu. Ne gubite vreme, novac i sebe planirajući osvetu. Najbolji rezultat ćete dobiti ako se posvetite ličnom razvoju, svojim potrebama, ambicijama, željama. U svakom slučaju, najbolja osveta je ići dalje. Ako vas je neko namerno povredio, onda ćete patnjom i pokušajem da mu se osvetite samo pokazati da je postigao svoj cilj. Stoga će najbolja osveta biti vaša sreća i uspeh, bez negativnosti, bez osvrtanja unazad.

Osim toga, niko ne može pobeći od karme. Čak i ako se udaljimo od budističkih koncepata, svi znamo: šta poseješ, to ćeš i požnjeti. Sa psihološke tačke gledišta, ako vas neko povredi, onda ta osoba ima problema sa samim sobom. Osoba projektuje loš odnos prema sebi na svoj odnos prema vama. Pokušajte da ga razumete, ali nemojte da vam bude žao da je napustite i ostanite u odnosu sa osobom koja vam ne prija. Budite dovoljno zreli da se prepustite toku života, ne svetite se, natavita dalje svojim putem, a karma će uraditi svoje.

Uzgred, postoji još jedno zlatno pravilo: ponašaj se prema drugima onako kako želiš da se prema tebi ophode. Kada se ovo pravilo prekrši, možete očekivati da će se neko isto odnositi prema vama kao što ste i vi prema nekome. Ako se svetite, očekujte da će se neko i vama svetiti, ako opraštate, i vama će biti oprošteno.

Budite iznad toga, ne spuštajte se na nivo osobe koja vas povredi. Uvek birajte dobar put, a to je svakako onaj bez osvete, besa i mržnje!

Izvor: Sensa