Poznati američki motivacioni govornik, pisac i biznismen Stiven Kovi osmislio je jednostavno pravilo za uspeh, seću i lakoću u životu. To je pravilo 10/90 koje podrazumeva da kvalitet života zavisi samo 10% od okolnosti i 90% od našeg odgovora na njih. samim tim se zaključuje da ne postoji bolji ili lošiji trenutak, dobri ili loši dani - sve zavisi od naše percepcije. Zapravo, čovek je 90% vlasnik svog života, a samo 10 % su one spoljašnje stvari na koje ne možemo da utičemo. Kako ćemo živeti, zavisi isključivo od ugla iz kojeg posmatramo stvari.

Iako zvuči jednostavno, ovaj princip nije lako prihvatiti. Po ovom pravilu mogu da žive ljudi svesni života u sadašnjem trenutku, kao i oni koji su spremni da preuzmu odgovornost. Podrazumeva da preuzmemo odgovornost za svaki naš postupak, ali i priznamo svoje greškje, osvestimo nedostatke i radimo na sebi svakodnevno.

Kako glasi pravilo: 10% stvari u životu čovek ne može da kontroliše i predvidi, 90% može. Na primer, ne možete unapred znati da će vam se automobil pokvariti, već samo vi odlučujete kako ćete na to reagovati. A dalji razvoj događaja za 90% zavisi od vaše reakcije, odluka i njihovih posledica. Na primer, ako odlučite da reagujete pod stresom, da razvijate negativnost u umu, mislite odmah o dugovima, problemima sa majstorima, vi samo još više otežavate sebi odlučivanje i način delovanja. Na taj način sprečavate brzo rešavanje problema i uspeh. Sa druge strane, kada izaberete da reagujete smireno i svesni da ništa nije toliko strašno, negujete optimizam, vaš um će bolje rezonovati i lakše i brže ćete rešiti ono što želite.

Na primer, doručkujete sa porodicom i najmlađa ćerka je nehajno petljala sa šoljicom kakaa i prosula ga na vašu garderobu za posao.

Vaše akcije 1 - Emocije vas preuzimaju sve dok počnete da vičete na dete. Sledeći talas optužbi za bes je već usmeren na supruga/suprugu. Širite negativno raspoloženje, a sa njim svi iz porodice odlaze na svoje radne zadatke, a negativnost im smanjuje sposobnost da urade uspešno zadatke onoliko koliko bi mogli. Dan je loše počeo, loše se nastavlja, a ovakvim pristupom će se loše završiti.

Situacija se mogla razviti na drugačiji način - Ćerka već shvata da je bila nemarna, samo joj recite - u redu je, ne brini. Brzo se presvlačite. Ćerka ide u školu normalno raspoložena, lepo raspoložena i sprenija za zadatke. Vi niste nervozni, ni besni, i onda sa puno elana idete na posao i ne zaboravljate na važne stvari i zadatke.

Ovo je samo jedna situacija, ali veoma različiti pristupi. Vežbajte svakodnevno svoju svest i pozitivan stav. Pokušajte u svom životu da primenite pravilo 90/10 i idećete koliko sjajnih promena i lepših dana vas očekuje.

Izvor. Sensa