"Izgovorena reč ne može se vratiti." - govorio je rimski pesnik Horacije. Zato je važno da reči posmatramo kao niti vlastite sudbine, i pre nego što ih izgovorimo, pažljivo razmislimo kakav će efekat imati po nas, naše odnose i život uopšte. Postoje tako jednostavne reči na koje zaboravljamo, a koje nam mogu promeniti život. Ako sledećih 8 rečenica izgovarate svakog dana - vaš život se može poboljšati na svim poljima!

1. "Povredio si me." - Ne plašite se da kažete nekome da vas je povredio. Ako vam je ova osoba zaista važna, potrebno je da razjasnite vezu, a ne da gomilate ogorčenost i probleme. Sve izlazi na površinu, i ako ne rešavate stvari u sadašnjem trneutku, u budućnosti se možete suočiti sa gomilom izazova koje neće biti lako rešiti.

2. "Pogrešila sam." - N eplašite se da kažete da ste pravu, ali isto tako ne treba da se plašite da kažete kada pogrešite. Ovo može biti teško u početku, ali će na kraju doneti veliko olakšanje. Greške su sastavni deo život i u redu je praviti ih.

3. "Ne." - Kada naučite da kažete "ne" život će vam se promeniti iz korena. "Ne" je magična reč koja pomaže da izbegnemo neželjeni stres i nepotrebnu posvećenost.

4. "Ne slažem se." - Uvek govorite ono što mislite. Iznesite svoje mišljenje uvek, jer kada lažete sbee i druge, to samo donosi dodatne nesporazume i dileme.

5. "Dosta mi je." - Kada nešto više ne možete da tolerišete, morate to da razjasnite. Ljudi moraju da znaju kako se osećate kada pređu granicu i da nećete tolerisati njihovo negativno ponašanje.

6. "Uplašena sam." - Ono što nas čini ljudima je naša ranjivost. Nemojte se plašiti da kažete da se nečega plašite. Ovo će drugima dati do znanja da ste iskreni prema sebi i da vam mogu pomoći ili vas podržati.

7. "Želim da budem sama." - Svakog dana izdvojite vreme za sebe, za svoje misli, planove i opuštanje. Ti trenuci čiste našu energiju, iscelju dušu i donose nove uvide. Svima nam je ponekad potrebno vreme da se osamimo i razmislimo o svom životima. Nemojte se plašiti da tražite lično vreme i prostor čak i od najbližih ljudi.

8. "Volim te." - Kad aizgovorite ove reči, ne postoji garancija da će vam neko uzvratiti istom merom. Ali to nije ni važno, jer ništa ne gubite, samo možete dobiti. Ako to osećate, ako vam je to u srcu, budite dovoljno hrabri da to kažete. Niko ne zna šta će biti sutra, a ove dve reči mogu sve da promene i ulepšaju.

Izvor: Sensa