Nisam smela da zakasnim u vrtić po dete, kriva sam jer am zaboraila da pozovem prijatelja, šef viče na mene jer ja stalno pravim propuste, neću izaći sa prijateljima jer nisam juče stigla da uradim sve što sam sebi obećala, bivši partner me je ostavio jer ja nisam dovoljno dobra... Da li prepoznajete kod sebe neke od navedenih izjava? Kada sebe previše kritikujete, krivite za sve i kažnjavate, to neće učiniti da postanete bolji, već će samo od vas stvoriti nesrećnu i nezadovoljnu osobu.

Osećaj krivice uvek je povezan sa željim da budemo savršeni. Uglavnom potrebu da sebe kritikuju i kažnjavaju imaju perfekcionisti koji u glavi imaju sliku sebe kao besprekorne osobe koja sve mora učiniti savršeno ili će doći do propasta sveta. Oni svaku svoju grešku, čak i kada je mizerna posmatraju kao nesupeh, a jasno je da sa takvim stavom čovek ne može biti srećan.

Dopustite sebi da budete svoji, ne idealni, savršeni i perfektni, već svoji, sa svim manama i vrlinama. To ćete najpre učiniti tako što ćete svakog dana razvijati zdravu ljubav prema sebi i biti nežni prema svom biću. To nije lako i nije moguće učiniti preko noći, ali mogu vam pomoći razne tehnike i alati.

Jedna od njih je vežba art terapije. Uzmite list papira, četkicu i vodene boje ili tempere. Otvorite sve boje i ofarbajte dlan onako kako želite: možete koristiti jednu ili više boja.

Izgovorite naglas afirmaciju: Ja sam sjajna i zaslužujem sreću! Zatim stavite dlan na papir i ostavite otisak vašeg dlana. Sklonite ruku i pogledajte svoj otisak. Vidite? Vaš otisak je nesavršen: na nekom mestu prst nije bio potpuno utisnut, na nekom mestu je boja imala vremena da se osuši ili otisak uopšte nije funkcionisao, negde postoje pukotine i mrlje. Ali u svakom slučaju, uprkos manama, ovo je vaša ruka!

Okačite sliku dlana na istaknuto mesto u prostoriji. Svaki put kada prođete, recite sebi: "Ja sam sjajna i zaslužujem sreću!" Jednostavno bez ikakvih uslova, rezervi i planova za budućnost.

Izvor: Sensa