"Dobro savetovanje je veoma selektivno. Usmerava vašu pažnju na jednu ili dve moguće promene koje, kada se primene, imaju ogroman efekat." Thomas Bjørge

Da li vam se ikada desilo da uradite nešto izuzetno dobro, iskoračite napred, pokažete se kao vodja i bum! Kao na znak, glas unutrašnjeg zakerala upuzi i počne da premotava i reprodukuje situacije u vašoj glavi, fokusirajući se samo i isključivo na negativne!

Ja* znam da mi se gore pomenuti scenario desio mnogo puta do sada, obično kada sam napravila iskorak napred, kada sam se pomerila iz svoje bezbedne zone i uradila nešto drugačije... U takvim situacijama pojavljuje se nezadovoljni mali kritičar koji stalno sumnja u sebe tj. u mene. Nepozvan. I pre nego što shvatim, moja vera u sebe spiralno pada a ja nemam izbora po tom pitanju.

3 odgovora na pitanje: "Da li se novcem može kupiti sreća?"

Obično bi ovaj nezadovoljni mali kritičar uzjahao velikog konja perfekcionizma i od muve napravio magarca. Nije imao milosti za greške, ispade, nesavršenosti, ili bilo šta što me definiše kao ljudsko biće. Bilo je zamorno, čak iscrpljujuće slušati ovog Unutrašnjeg Kritičara svaki put kad sam preuzimala rizik. Bilo mi je muka da slušam šta sve nije u redu sa mnom, bez da dobijem barem rešenje, ili uputstva.

Vidite, Unutrašnji Kritičar radi samo to - nečujno, ali snažno - kritikuje. Ne daje rešenja, direkcije, uputstva. Samo zamera. Zahtevajući savršenstvo od nesavršeno savršene mene!

Dakle, posle mnogo razmišljanja, i mnogo trening seminara, odlučila sam da razmotrim poziciju ovog Unutrašnjeg Kritičara!

PageBreak

Osvetlite svoju dobru stranu

Postalo mi je jasno da je način na koji sam o njemu razmišljala bio pomalo nefer. Jer sam samo uzimala u razmatranje to kako je sabotirao moje napore. Postalo mi je jasno da je ovaj Unutrašnji Kritičar imao niz vrlo dobrih namera, na primer da me zaštiti od rizika. Medjutim, način na koji je to ostvarivao je bio uzurpirajući i uznemirujući, i jednostavno nije bio od pomoći.

Mi - ja i ja - smo imali dugo ćaskanje o tome šta je želeo da postigne za mene, kako i kada bih ja želela da mi pomogne da to postignem, kako i kada bih ja želela da mi kaže šta je to na šta želi da me upozori, na način koji nije uznemirujući, nego pomažući.

I tako sam otpustila svog Unutrašnjeg Kritičara i zaposlila svog Unutrašnjeg Savetnika.

Naučila sam da u svakom datom trenutku imam izbor. Izbor da li će jedan bitan deo mene da komunicira sa mnom iz uloge Unutrašnjeg Kritičara ili iz uloge Unutrašnjeg pomagača i savetnika. Ili tima savetnika, koji mi misle dobro, daju korisna uputstva, mudri su i imaju na umu ono što je u mom najboljem interesu.

Sreća autentičnog življenja: kako da budemo i ostanemo verni sebi...

I tako, moj Unutrašnji Savetnik je dobio posao! On je sve što Unutrašnji Kritičar nije. Pomaže mi da se fokusiram na ono što želim, podržava me, voli me i stara se o meni. Pokazuje mi moje dobre strane, hrabri me da podignem nivo, da preuzmem rizike, postavim nove standarde, da zasijam...

Imajući ovo na umu, pozivam vas da obratite pažnju na vaše Unutrašnje Kritičare i da, svaki put kad se ušunjaju - nenajavljeni i nepozvani, budete slobodni da ih skroz utišate i, umesto njih - pozovete svoje Unutrašnje Savetnike!

Želim vam sjajnu nedelju i šaljemo okeane ljubavi.

Vaš nesavršeno savršen coach,

Lidija

Izvor: Momentum Strategies 2012

Lidija Markovic Rosati, NLP trener (Certified by Dr. John Grinder, Carmen Bostic St. Clair and Michael Carroll), holistic NLP trener, hipnoterapeut, master neurostrateg, TimeLine terapeut. Osnivač Holistic NLP centra u Nišu. Živi i radi na relaciji Velika Britanija - Srbija. www.momentum-strategies.com