Normalno je da iskusite negativna osećanja ili izazovne trenutke u životu. Od nesigurnosti do tuge, negativna osećanja dolaze i odlaze, često bez upozorenja. Neizbežno se svi suočavamo sa izazovnim vremenima - to je jednostavno deo života.
Afirmacije su efikasan način da promenite svoj pogled i stav. Kada doživite negativna osećanja, priznajte ih. Zatim izaberite neku od ovih afirmacija i izgovorite je tiho za sebe ili naglas da je svi čuju.

Ako možete da uskladite svoje misli i postupke sa svakom afirmacijom, onda možete da se nosite sa svim što vam Univerzum nametne. Čin izgovaranja afirmacije naglas i razmišljanje o njenom značenju pokreće fiziološke i neurološke reakcije. Prepoznajte ove odgovore i osetite značenje svake reči. Ako možete da uskladite svoje misli i postupke sa svakom afirmacijom, onda možete da se nosite sa svim izazovima.

Da bismo živeli svoj najbolji život, evo pet pozitivnih afirmacija koje će nam u tome pomoći:

1. "Ja sam svoja posebna osoba."

Trebalo bi da počenmo sa nekim osnovnim stvarima. Mi smo svoji, jedinstveni i različiti. Ne moramo biti poput drugih da bismo bili dobri ljudi. Dobro se može naći u nama; obično dolazi u mnogo oblika, ali jednostavno rečeno, tu je. Možemo se definisati u zavisnosti od naše prošlosti, ranih iskustava, porodice ili traume. Međutim, postoji još jedan sloj. Možemo čak biti definisani na osnovu naših osećanja, misli, motiva ili ponašanja. Uvek imamo svoje mišljenje. Možemo biti svoja sopstvena fantastična osoba svaki dan, a to možemo činiti malim stvarima koje će uticati na naše živote ili živote drugih ljudi.

2. "Biram da budem pozitivan."

Biti pozitivan je naš sopstveni izbor. Možda su nas ostavili. Strašno smo se svađali sa najboljim prijateljem. Dok smo odrastali, naša porodica je bila loša... Možda smo previše rastrzani ili pod stresom. Bez obzira na to o čemu se radi, uvek imamo sopstveni izbor - dakle, uvek bi trebalo da budemo pozitivni. Međutim, to ne znači da se moramo pretvarati da negativne stvari ne postoje. Treba jednostavno priznati šta se dešava u našim životima i kako nas je prošlost verovatno oblikovala, i odlučiti da pozitivno gledamo na život.

3. "Mogu učiniti sve što mi padne na pamet."

Ništa na svetu nas ne može zaustaviti osim naših ograničavajućih misli. Šta bismo hteli da uradimo, koje su naše težnje, da li smo do sada postavili neki poseban cilj? Treba zapamtiti da nas niko na svetu ne može zaustaviti. Naš put može biti pun prepreka, ali uvek ćemo znati kako ih možemo prevazići. Moramo samo da obezbedimo da osim vizuelizacije svetle i lepe budućnosti, moramo i da učinimo nešto.

4. "Poštujem i negujem svoje dragoceno ja."

Ovde se takođe radi o osnovnoj stvari, a to je da li se obraćamo prijateljski, pozitivno i toplo sebi? U stvari, kako zvuči naš unutrašnji glas? Trebalo bi da se pogledamo u ogledalo i pošaljemo sebi pozitivne poruke: "Volim te i cenim te", "Dobra si, snažna si, nastavi dalje", ili "Ne mogu da kontrolišem ko me voli, ali ja sam zadužena da volimsebe." Trebalo bi sebi da oprostimo svaku grešku iz prošlosti. Trebalo bi da ih otupustimo, a zatim nastavimo dalje. Zatim bi trebalo da navedemo tri stvari koje su nam potrebne u današnjem životu. Nakon toga, trebalo bi da odlučimo o prvim koracima koje ćemo preduzeti i koji će nas tamo odvesti.

5. "Spremna sam da uspem."

Da bismo bili uspešni u bilo čemu, moramo prvo da se pripremimo. Koja je naša vizija? Moramo imati specifičnu i konkretnu ideju o tome u čemu želimo da budemo uspešni. U suprotnom, biće teško odrediti šta moramo da uradimo, a šta nas dovodi do besciljnog lutanja u različitim pravcima. Moramo dati sve od sebe u svemu što radimo. Nikada ne bi trebalo da imamo izgovore poput "Ozbiljnije ću se pozabaviti projektom kada budem imao vremena", "Sačekaću da dobijem inspiraciju", "Uradiću to sutra" itd. Moramo zapamtiti da su izgovori uzork kašnjenja i prepreka na putu uspeha. Treba da identifikujemo svoje potrebe da bismo ostvarili svoj san. Moramo biti dosledni i uložiti sve potrebne napore. Treba da verujemo u sebe.

Izvor: Sensa