Postoji mnogo načina da vaše radno okruženje učinite privlačnijim i produktivnijim. Ali da li ste razmišljali o feng šuiju? Feng šui je drevna kineska umetnost, koja uključuje stvaranje prostora koji je harmoničan sa okolinom. Bukvalno znači "vetar" (feng) i "voda" (šui). Uz feng šui, predmeti u prostoriji su raspoređeni prema protoku prirodne energije. Koncept takođe uključuje upotrebu boja, materijala i raspored prostora za stvaranje povoljnog ambijenta.

Praksa je nastala u Kini pre više od 3.000 godina i prihvaćena je u azijsko-pacifičkim mestima poput Japana, Koreje, Singapura, Filipina, Vijetnama, Tajlanda i Malezije. Poslednjih godina, feng šui filozofija postaje sve popularnija i u zapadnim zemljama.
Mnogi azijski biznismeni ulažu velike napore da uključe feng šui u svoje korporativno okruženje.

Bilo da se radi o kućnoj kancelariji ili radnom prostoru u firmi, verovatno provodite mnogo sati u svojoj kancelariji. Zagovornici feng šuija veruju da primena njenih principa u vašoj kancelariji može doneti produktivnost i uspeh, a pored toga će kancelariji biti organizovana i estetski privlačna.

Saveti kako da sredite svoj radni prostor u skaldu sa feng šui pravilima:

- Postavite svoj sto u "položaj za napajanje".
Prema feng šuiju, svoj radni sto morate da postavite tako da sedite u "položaju moći". Ovo je najudaljenije mesto od ulaza u prostoriju. Postavite svoj sto tako da vidite vrata dok sedite.

- Stvorite snažnu podršku.
Možete stvoriti snažnu feng šui podlogu postavljanjem stolice tako da su vam leđa naslonjena na čvrsti zid. Ako to nije moguće, pokušajte da postavite red bujnih biljaka iza svog prostora za sedenje.

- Izaberite pravu stolicu.
Udobna stolica sa visokim naslonom idealna je prema feng šuiju. Veruje se da visok naslon stvara podršku i zaštitu.

- Uvedite vodu i biljne elemente.

Stručnjaci veruju da uključivanje svojstava vode i biljaka u vaš radni prostor može stvoriti pozitivnu energiju. Pokušajte da postavite fontanu sa pokretnom vodom u svoju kancelariju. Živa biljka takođe može pomoći u poboljšanju kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru.

- Okačite umetničkodelo.
Okružite svoju kancelariju slikama i predmetima koji su inspirativni, poput slika sa inspirativnim porukama ili slika koje simbolizuju ono što želite da postignete.

- Odaberite prave boje.
Kancelarijske boje po feng šuiju treba da stvore ravnotežu, a da ne budu preterane. Neki popularni izbori su:

  • meko žuto
  • boja peska
  • bledo zlato
  • bledo narandžasta
  • bledo zelena
  • plavo-zelena
  • bela

- Odlučite se za prirodno osvetljenje.
Ako je moguće, koristite prirodno svetlo od prozora. Žuta nijansa i fluorescentno osvetljenje mogu izazvati umor. Ako morate da koristite veštačko svetlo, odlučite se za sijalice koje daju što prirodnije osvetljenje.

- Uklonite nered.
Uklonite nered u svim oblastima vaše kancelarije. Ovo uključuje prostor oko vašeg stola, pod i sve police za knjige. Stručnjaci veruju da organizovana kancelarija može povećati efikasnost i produktivnost, a istovremeno pružiti mentalnu jasnoću.

- Nemojte sedeti okrenuti jedni drugima leđima ili licem u lice.
Ako morate da delite svoju kancelariju sa drugom osobom, izbegavajte da sedite leđa o leđa ili licem u lice, jer ovi položaji mogu stvoriti sukobe. Pokušajte da stvorite malu prepreku sa biljkom ili drugim predmetom kako biste razbili prostor.

- Oslobodite se oštrih uglova.
Pokušajte da izbegnete nameštaj ili predmete sa oštrim uglovima. Ako imate ove stavke u kancelariji, premestite ih tako da ne budu okrenute prema vama dok radite.

- Ne preterujte sa bojama.
Vrlo svetle, žive boje mogu biti previše za kancelariju. Želite boje koje su privlačne, ali da ne oduzimaju previše pažnje.

Izvor: Sensa